Vuurwerkuitgaven niet omhoog

Amsterdam, 31 december 2009

Traditioneel luidt Nederland het nieuwe jaar in met het afsteken van vuurwerk. Per aankoop besteden consumenten voor 45 euro aan vuurwerk. De trend van jaarlijks stijgende vuurwerkuitgaven zet deze jaarwisseling naar verwachting niet door.

Voor 45 euro aan vuurwerk

Consumenten die vuurwerk aanschaffen, geven daar gemiddeld 45 euro aan uit. Dat is evenveel als vorig jaar. Een kleine 7% van de 100.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Een groep van 8% laat tussen de 20 tot 50 euro de lucht in gaan. Ruim 4% pakt het wat groter aan en koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk en 3% geeft zelfs meer dan 100 euro uit. Ruim driekwart (78%) besteedt geen geld aan vuurwerk.

En voor miljoenen de lucht in

Vanavond gaat voor tientallen miljoenen de lucht in, hoewel de meeste consumenten geen geld uitgeven aan vuurwerk. Sommigen vinden het zonde van het geld, anderen mogen het niet omdat je voor het kopen van vuurwerk ouder dan zestien moet zijn. Vorig jaar is er volgens de vuurwerkhandelaren ruim 65 miljoen aan vuurwerk verkocht. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het totaal bedrag aan vuurwerkverkopen dit jaar daar niet bovenuit zal stijgen.

© 2009 ING Economisch Bureau