Gemeente Dongen

Vuurwerk afsteken

Publicatiedatum: 22-12-2009

In de nacht van 31 december op 1 januari knallen we het nieuwe jaar in! Vuurwerk afsteken is een groot feest. Tenminste als het veilig gebeurt. De laatste drie dagen van het jaar mag u vuurwerk kopen. Het afsteken mag op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In die paar uren gebeuren elk jaar nog veel ongelukken. Zo behandelde de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis afgelopen jaarwisseling 790 vuurwerkslachtoffers. Opvallend is dat de helft van alle slachtoffers is getroffen door vuurwerk van een ander.

Tips bij het afsteken
Een goede voorbereiding is belangrijk bij het afsteken van vuurwerk. Lees de gebruiksaanwijzing goed. Nog wat tips voor het afsteken van vuurwerk, om veilig het nieuwe jaar in te gaan: Draag geen synthetische kleding, maar draag wel een vuurwerkbril. Gebruik een speciaal aansteeklont. Vuurwerk is het snelst aan te steken met iets dat smeult. Steek ieder stuk vuurwerk apart aan, vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk.
Steek missers niet opnieuw aan.
Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water. Zorg ervoor dat u bij het afsteken ver genoeg van omstanders staat. Let op de windrichting. Koud vuur bestaat niet. Dus ook sterretjes zijn gevaarlijk. Het brandende deel heeft een temperatuur van 1500°C! Vergeet niet de overgebleven resten vuurwerk van de straat te halen, want beschadigd zwerfvuurwerk opnieuw aansteken is heel gevaarlijk. Voor alle soorten vuurwerk geldt: nooit in de hand houden, buiten afsteken en afstand nemen.

Met deze eenvoudige tips wordt het vuurwerk afsteken een stuk veiliger. U kunt ook kijken op www.consument-en-veiligheid.nl