Politie Twente

Persberichten Politie Twente 31 december 2009

Aangehouden na brandstichting

Enschede

Een Enschedese man is woensdagavond 30 december aangehouden. Hij had met vuurwerk brand veroorzaakt in de woning van de buren.

Woensdagavond 30 december werd omstreeks 18.40 uur brand gemeld in een woning aan de Rossumbrink in Enschede. Aan de achterzijde van de woning woedde op de bovenverdieping brand op een van de slaapkamers. De brandweer, die ook al terplaatse was, kon de brand vrij snel blussen. De betreffende slaapkamer is volledig uitgebrand en de woning is onbewoonbaar geworden.

Al snel werd duidelijk, hij meldde dit zelf bij de politiemensen, dat een 22-jarige buurjongen de brand had gesticht. Hij was in de achtertuin bezig geweest met het afsteken van vuurwerk waarbij een deel van dit vuurwerk door een openstaand raampje bij de buren naar binnen was gevlogen en vermoedelijk op het bed terecht is gekomen. De bewoonster, een 35-jarige Enschedese, was niet thuis geweest en de 22-jarige heeft daarop een deur geforceerd om te proberen de brand te blussen. Dit lukte niet en hierop had hij zelf 112 gebeld.

De 22-jarige is aangehouden i.v.m. deze brandstichting en later op de avond voor nader onderzoek opgesloten. In de loop van donderdag de 31e december is hij afgehoord, van opzet is niet gebleken. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2009067492)

Twee winkeldieven aangehouden met meerdere gestolen goederen

Enschede

Twee mannen uit Gilze zijn woensdagmiddag 30 december bij een winkel in Enschede betrapt bij het stelen van een mobiele telefoon. In hun auto werden meerdere goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

Woensdagmiddag 30 december om ongeveer 15.00 uur werd een winkeldiefstal gemeld bij een van de winkels in de Klanderij te Enschede. Personeel had geconstateerd dat door twee mannen een mobiele telefoon was weggenomen en niet was afgerekend. De twee mannen waren door het personeel meegenomen en de politie was gewaarschuwd. De politiemensen hebben de twee, beiden afkomstig uit Gilze en 31 en 41 jaar, aangehouden en meegenomen naar het bureau. Bij de 31-jarige werd bovendien een telefoon in de fouillering aangetroffen die waarschijnlijk van een eerdere diefstal afkomstig is. Een nader onderzoek werd ingesteld naar de auto van de twee. Deze werd in de parkeergarage onder het van Heekplein aangetroffen. In de auto werd met toestemming van de twee aangehouden mannen een onderzoek ingesteld en werden twee volle plastic tassen aangetroffen met goederen die vermoedelijk ook allemaal van diefstal afkomstig zijn.

Alles is in beslag genomen en de twee zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld en opgesloten. (2009067423)

Politiemensen proberen burenruzie te sussen, maar worden zelf belaagd

Enschede

Twee Enschedeers zijn aangehouden nadat zij politiemensen, die een burenruzie probeerden te sussen, bedreigden en probeerden te slaan.

Woensdagavond 30 december werd tegen 23.00 uur ruzie gemeld tussen buren aan de Benkoelenstraat in Enschede. Bleek dar er over en weer klappen waren gevallen en bedreigingen waren geuit, dit alles i.v.m. het afsteken van vuurwerk door een van de twee partijen. Toen de politiemensen bezig waren e.e.a. te sussen werd er van een van de twee woningen een ruit vernield en ontstond op straat een opstootje. Meerdere mensen namen een agressieve houding aan ten opzichte van de politiemensen. Getracht werd een van de politiemensen te slaan en een andere werd met de dood bedreigd. De beide verantwoordelijken voor deze beide daden konden worden aangehouden. Een 18-jarige Enschedese jongen voor het proberen te slaan en een 17-jarige Enschedese jongen voor de bedreiging. Beiden zijn overgebracht naar het bureau waar ze voor de rest van de nacht zijn opgesloten. (2009067555)

Beginnend bestuurder mag rijbewijs inleveren na alcoholgebruik

Oldenzaal

Omdat zijn rijgedrag opviel, hij droeg geen gordel en telefoneerde niet handsfree, werd een 20-jarige automobilist uit Denekamp, donderdagmorgen 31 december rond 00.05 uur gecontroleerd op de Tulpstraat in Oldenzaal.

Bovendien bleek dat hij alcoholische versnaperingen tot zich had genomen waarop hij werd aangehouden. Aan het bureau wees de ademanalyse 0.8 promille uit. Omdat de man beginnend bestuurder is, is zijn rijbewijs ingevorderd. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2009067558)

Hennepkwekerij oorzaak brand

Hengelo

Een vermoedelijke storing in een warmtelamp van een hennepkwekerij is donderdagmorgen de 31e december waarschijnlijk de oorzaak geweest van een woningbrand aan de Idisstraat in Hengelo.

Donderdagmorgen 31 december werd om ongeveer 06.50 uur brand gemeld in een woning aan de Idisstraat in Hengelo. Bij komst van brandweer en politie stond de 32-jarige bewoner buiten. Hij had zelf de brand ontdekt en gebeld. De brand woedde op een van de slaapkamers en kon door de brandweer worden geblust. Al snel werd duidelijk dat een aanwezige hennepkwekerij op de bewuste slaapkamer de mogelijke oorzaak van de brand was geweest. De woning is onbewoonbaar geworden.

De bewoner werd aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

De technische recherche van de politie Twente heeft een eerste onderzoek gedaan en geconstateerd werd dat een defect in een van de warmtelampen van de kwekerij de mogelijke oorzaak van de brand is geweest. Nadat de technische recherche klaar was met hun eerste onderzoek kon de kwekerij, met 158 planten, worden geruimd. De officier van justitie gaf toestemming voor de ruiming en vernietiging van het geheel.

Na controle bleek bovendien dat de elektriciteit voor de kwekerij buiten de meter om werd afgetapt. De nodige processen-verbaal zullen tegen de bewoner worden opgemaakt. (2009067607)




Politie Twente