Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

Publicatiedatum : 31 december 2009

'Gooi geen vet door de gootsteen en het toilet'

De zuivering van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro's. Om die reden doet de Unie van Waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet bij het huishoudelijk afval mee te geven en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

De reiniging van een liter olie kost de waterschappen EUR 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. "De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro", aldus woordvoerder Hanneke Heeres van de Unie van Waterschappen. Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond oud en nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaakt het vet storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Heeres: "Dat is dus een kostbare zaak. Daarom adviseren wij om de afgekoelde olie in een plastic fles of jerrycan te doen en met het andere huisvuil af te voeren. In een aantal gemeenten zijn er ook aparte inzamelcontainers en wordt het oliebollenvet gerecycled."

"Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven", aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij."

Radio Noord-Holland

Radio Noord-Holland heeft gisteren een interview uitgezonden met onze medewerker Fred Duineveld, clusterhoofd Beverwijk. Fred vertelde over de verstoppingen en verstoringen in onze rioolwaterzuiveringen.

Zijn boodschap: Het kost ons veel inspanningen en geld om oliebollenvet, natte doekjes en andere vervuiling uit het rioolwater te halen. Pompen moeten extra worden ontstopt en leidingstelsels lopen dicht door vet en vuilophoping. Daar draait de maatschappij voor op. Een huishouden ziet dat terug in een hogere zuiveringsheffing. Dat is zonde van het geld.

Het is beter dat de mensen deze componenten via het huisvuil afvoeren en het frituurvet, chemicaliën of verfresten bij de gemeente inleveren. Beter voor de portemonnee en voor het milieu...