Dienstenbond CNV

Nieuws

31 december 2009

Ontwikkelingen bij HEMA en een nieuwe cao?

Spontane handtekeningenacties in de winkels, veel publiciteit en kritisch commentaar van alle betrokken partijen waaronder CNV Dienstenbond. Deze reacties op het nieuwe "HEMA besturingsmodel" hebben er o.a. toe geleid dat de directie van HEMA heeft besloten alle boventallige medewerkers voor wie nog geen geschikte plaats was gevonden terug te plaatsen in de winkels. Een pak van ons hart. We hopen dat de directie van HEMA bij eventueel komende reorganisaties eerst nadenkt alvorens te handelen.

De actualiteit van dit moment is dat de cao afloopt per 31 januari a.s. Bijgaand treft u onze concept voorstellen aan voor de komende cao. Wij willen u vragen of u kunt instemmen met de voorstellen. Aanvullende punten zijn meer dan welkom! Deze kunt u doorgeven op bijgaand reactieformulier.

Looptijd


1. Een meerjarige cao lijkt ons vooral met het oog op de nauwelijks voorspelbare economische ontwikkelingen in ons land niet wenselijk. Wij stellen voor een cao overeen te komen die eindigt per 1 februari 2011.

Loonontwikkeling


2. Wij achten ook bij HEMA ruimte aanwezig om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren met tenminste 2% voor wat betreft de kosten daarvan. Wij stellen voor 1,25% hiervan te besteden aan een loonsverhoging voor allen per 1 februari 2010.


3. Wij stellen voor de UC toeslagen mee te laten groeien met de loonontwikkeling.


4. Wij stellen u voor de jeugdlonen stapsgewijs extra te verbeteren. Ons uiteindelijke doel is afschaffing van leeftijdschalen te beginnen met een verhoging van de schalen. De werknemer van 16 jaar en jonger tenminste 50% van het vakvolwassen loon. De 17 jarige 60%, de 18 jarige 70 %, de 19 jarige 80%, de 20 jarige 90% en de 21 jarige 100%.

Gewoon goed werk


5. Wij stellen voor alle ingeleende krachten vanaf de dag van aanvang van hun werkzaamheden tenminste hetzelfde te betalen als hun collega's die onder de HEMA cao vallen.

Arbeidscontractenstelsel


6. Min-uren. Elk jaar opnieuw en in toenemende mate blijkt er onduidelijkheid te bestaan over de kwijtschelding van min-uren bij aanvang van het nieuwe refertejaar. Wij stellen voor deze onduidelijkheid

in de toekomst te voorkomen door vast te leggen dat min-uren alleen dan

niet kwijtgescholden worden als werkgever en betreffende werknemer in het afgelopen refertejaar enig moment schriftelijk overeengekomen zijn - op verzoek van de werknemer- dat de werknemer tijdelijk minder ingezet zal worden. In die overeenkomst zal duidelijk vermeld staan wat de gevolgen voor de eventuele min-uren per einde refertejaar zullen zijn.


7. Compensatie-uren. Hoewel de cao (ACS) de compensatie-uren nadrukkelijk als vrije besteding voor de werknemer benoemd blijkt het herhaaldelijk voor te komen dat deze weggestreept worden tegen min uren. Wij stellen voor duidelijker te omschrijven dat dit niet mag. De werknemer besluit zelf over de besteding van deze uren. Zij kunnen alleen weggestreept worden tegen min-uren indien er een overeenkomst gesloten wordt zoals bedoeld onder 3 en de werknemer daar zelf in bepaalt dat de compensatoire hiervoor gebruikt mogen worden.

Werkdruk


8. Met name als gevolg van het bezuinigingen op inzetbare uren is in veel filialen sprake van een erg hoge werkdruk. Wij stellen voor een werkdruk onderzoek te laten uitvoeren door een externe en deskundige partij voor april 2010 om daar vervolgens ook criteria aan te ontlenen m.b.t. de minimale bezetting van een winkel waarbij vloeroppervlak en omzet mede criteria zijn.


9. We stellen voor een onderzoek te houden naar verbeteringen die het werkplezier van werknemers vergroten.

Eigen risico


10. Wij stellen voor het eigen risico zorgverzekering voor rekening te laten komen van HEMA wanneer sprake is van een bedrijfsongeval.

Duidelijkheid


11. Wij stellen voor de groepsgrenzen FUWA met USB punten te vermelden in de cao en op de loonstrook de loongroepindeling te vermelden.

Internationale collegialiteit


12. Het CNV steunt in het kader van internationale collegialiteit projecten in het buitenland. Deze zijn erop gericht mensen in staat te stellen zelf hun inkomen te verdienen en vakbondsactiviteiten in het buitenland te ondersteunen. Wij stellen voor hiervoor een bedrag af te spreken dat zal worden ingezet voor een vakbondsproject dat aansluit bij de werk-zaamheden van de HEMA.

Overig


13. Wij stellen voor artikel 5.8 `plaatsing in een lager ingedeelde functie'

duidelijker te omschrijven.

Als lid van CNV Dienstenbond kunt u uw reactie geven op de voorstellen op bijgaand formulier. Voor vragen en opmerkingen kunt u bellen of mailen met bestuurder Marten Jukema: 023 - 5670615 of m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl