Gemeente Nijmegen

Wie wordt de Nijmegenaar van het Jaar 2009?

De drie Nijmegenaren die in aanmerking komen voor de eretitel 'Nijmegenaar van het Jaar 2009' zijn Danny Meeuwsen, Joost van Vlijmen en Sijbrand de Jong. De verkiezing is een initiatief van burgemeester Thom de Graaf waarmee hij Nijmegenaren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden, wil eren. De winnaar wordt op 4 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel 'Nijmegenaar van 2009'. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Een brede stadsjury (twintig leden) uit alle onderdelen van de Nijmeegse samenleving besliste vervolgens wie van de kandidaten de winnaar wordt. De Nijmegenaar van het Jaar 2008, Saïd Achouitar, is juryvoorzitter.

De drie hoogst geklasseerde kandidaten zijn (in willekeurige volgorde):

Danny Meeuwsen werd in 2009 voor de vierde keer Nederlands Kampioen judo in de klasse tot 100 kilogram. Eind november miste hij nipt een gouden medaille op de internationale Grand Prix judo in de Chinese stad Qingdao. In korte tijd stond hij vier keer bij een internationaal toernooi op het podium. Meeuwsen verwierf hiermee snel internationale roem. Zijn carrière is des te opmerkelijker omdat hij kanker overwonnen heeft. In 2007 werd hij geconfronteerd met zaadbalkanker. De manier waarop hij hiermee omging- en waarvan hij in het programma 'Vinger aan de pols' in 2008 uitgebreid verslag deed - hebben veel mensen als heel inspirerend ervaren.

Danny Meeuwsen is een ras-Nijmegenaar. Hij is hier geboren, getogen en heeft zich altijd ingezet voor de sportende jeugd in Nijmegen. Behalve topjudoka, is hij fysiotherapeut en geeft hij training aan jonge judoka's. Door zijn mentaliteit en de manier waarop hij om is gegaan met zijn ziekte, is hij een rolmodel voor de jeugd. Zijn internationale sportprestaties in 2009 stralen af op Nijmegen als topjudostad, en dragen bij aan zijn voorbeeldfunctie.

Tandarts Joost van Vlijmen reisde in 2009 naar Mongolië en Nepal om kansarme mensen met gebitsproblemen te helpen. De reis- en verblijfkosten betaalde hij zelf. Hij bezocht scholen, weeshuizen, klinieken, nomaden en vuilnisbeltbewoners. Hij verhielp niet alleen direct rotte tanden. Ook gaf hij voorlichting aan kinderen op school over hoe ze hun tanden moeten poetsen.

Joost van Vlijmen offert al tien jaar een deel van zijn vakantie op om armen te helpen. Hij heeft ook een stichting opgericht om materialen aan te kunnen schaffen. In 2009 verscheen een groot fotoboek over het project, waarmee hij de landelijke media haalde. Hij laat zien dat kleinschalige projecten tastbare en belangrijke resultaten kunnen opleveren. Joost van Vlijmen mobiliseert Nijmeegse steun voor Nepal en Mongolië. Zijn activiteiten passen in de traditie van Nijmegen als sociale stad.

Sybrand de Jong won in 2009 de Academische Jaarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor popularisering van wetenschap. Uitgangspunt voor de inzending voor de Jaarprijs was een onderzoek waarover hij publiceerde in het tijdschrift Science. Het gaat over het voortdurende bombardement op onze aarde door extreem kleine deeltjes uit het heelal. De Jong heeft in 2009 een team gevormd van studenten om een gooi te doen naar de Academische Jaarprijs. Samen met hen heeft hij een techniek ontwikkeld om de geheimzinnige ruimtestraling om te zetten naar gesampelde dancemuziek en licht. In de inzending was ook beschreven hoe het plan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden: in de vorm van een landelijk dance-evenement in de grootste tent-dome van Europa (1000 personen) tijdens de eerstvolgende Vierdaagsefeesten. Partners in het project zijn de stichting Vierdaagsefeesten en het label van DJ Tiësto. Met de Jaarprijs zet De Jong de Radboud Universiteit Nijmegen én de stad op de kaart als een plaats waar toponderzoek wordt gedaan. Dat is belangrijk om nieuwe studenten, onderzoekers en bedrijven te trekken. Hij levert bovendien een opmerkelijke bijdrage aan Nijmegen als evenementenstad.




Gemeente Nijmegen