Gemeente Maassluis

Vragen PvdA over RTL-uitzending over misstanden jeugdzorgplus

De fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over een uitzending van RTL over misstanden jeugdzorgplus. De vragen zijn:

Op 1 december j.l. heeft de fractie van de PvdA ingestemd met uw plannen om de jeugdzorginstelling Harreveld zich te laten vestigen in Maassluis. Het betreft een tijdelijke vestiging voor gesloten jeugdzorg voor de duur van maximaal vijf jaar in de Kapelpolder en een permanente vestiging voor halfopen en gesloten jeugdzorg aan de Dijk. Bij onze beslissing hebben we vooral stilgestaan bij de kwaliteit en de professionaliteit van de jeugdzorginstelling en bij de vraag of de jeugdzorginstelling overlast en/of veiligheidsrisico's voor de omwonenden met zich meebrengen. Op basis van de beschikbare informatie hebben we geconcludeerd dat er van overlast en onveiligheid voor omwonenden geen sprake was en dat de vestiging van de jeugdzorginstelling Harreveld op beide locaties verantwoord was.

Van het beeld dat in de uitzending "Er is veel mis in de gesloten jeugdzorg" van RTL4 op maandag 28 december van de gesloten jeugdzorg wordt geschetst zijn wij geschrokken, omdat hieruit blijkt dat zowel de veiligheid van de kinderen binnen de jeugdzorginstellingen als die van de directe omgeving niet gegarandeerd kunnen worden. Wij zijn nog meer geschrokken, omdat in de reportage van RTL4 Harreveld expliciet wordt genoemd als één van de instellingen waarin recentelijk misstanden zijn voorgekomen. De ons gepresenteerde werkwijzen, protocollen en ervaringen blijken in de praktijk niet of niet voldoende te worden toegepast bij onder meer (on)begeleide verloven en contact met ouders.

Tenslotte roept het grote aantal kinderen (400 van de 2000 per jaar) dat na een verlof niet of niet tijdig terugkeert naar de instelling serieuze vragen op over het verlofbeleid van betreffende jeugdzorginstellingen, niet alleen bij ons en omwonenden, maar ook bij leden van de Tweede Kamer (PvdA en CDA).

Ons besluit om in te stemmen met uw plannen rond de vestiging van een gesloten/open jeugdzorginstelling is sterk gemotiveerd vanuit onze zorg om kinderen met ernstige psychische en gedragsstoornissen niet in gevangenissen op te sluiten, maar adequate hulp te bieden in professionele zorginstellingen. Als randvoorwaarde hebben we daarbij gesteld dat dit zonder overlast of onveiligheid voor de omwonenden moest kunnen plaatsvinden.

De uitzending van RTL4 bewijst dat er nog veel mis gaat in deze instellingen en dat er wel degelijk overlast is voor de directe omgeving en de veiligheid niet altijd kan worden gegarandeerd. Om deze reden stellen wij de onderstaande vragen.
1. Was u op de hoogte van de recente ontwikkelingen binnen de gesloten jeugdzorg in het algemeen en binnen Harreveld in het bijzonder zoals geschetst in de uitzending van RTL4?
2. Heeft u om een reactie gevraagd van de directie van Harreveld n.a.v. de uitzending van RTL4? Zo ja, hoe heeft de directie gereageerd en kunnen wij die reactie ook ontvangen?
3. Wat is uw eigen reactie op het in de uitzending van RTL4 geschetste beeld van de werkwijzen in Harreveld?
4. Bent u van mening dat, gelet op hetgeen geschetst is in de uitzending van RTL4, de vestiging van een gesloten/open jeugdzorginstelling op de locaties Kapelpolder en de Dijk nog steeds verantwoord is en zonder overlast voor omwonenden kan plaatsvinden?

Graag vernemen wij op korte termijn uw reactie en gaan ervan uit dat er geen onomkeerbare stappen worden genomen voordat de raad zijn oordeel heeft kunnen vormen op basis van de door u verstrekte antwoorden.

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.