Gemeente Heusden


Drachtige geiten besmet bedrijf in Vlijmen geruimd

In opdracht van het ministerie van LNV is woensdag 30 december de met Q-koorts besmette geitenhouderij aan de Voorste Zeedijk in Vlijmen geruimd. De ruimingsactie is een van de maatregelen in de strijd tegen de Q-koorts.

In totaal werden bij het bedrijf in Vlijmen 553 drachtige geiten geruimd. Burgemeester Henk Willems van Heusden leeft mee met de geitenhouder en onderhield de afgelopen tijd al intensief contact met hem over de Q-koorts en de ruiming. "Het is verschrikkelijk dat er zoveel dieren moeten worden geruimd en dat iemand die zich met hart en ziel voor zijn bedrijf inzet, dit moet meemaken. Maar de volksgezondheid staat uiteraard voorop. We moeten zorgvuldig omgaan met de risico's die mensen lopen en deze tot een minimum beperken." In de gemeente Heusden zijn tot nu toe 120 ziektegevallen bekend, waarvan een groot aantal afkomstig uit Vlijmen.

Planning
Wanneer welk bedrijf wordt geruimd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bepaald. Dit ministerie is ook verantwoordelijk voor de ruiming. LNV onderhoudt de contacten met de geitenbedrijven als het gaat om de ruiming. De ZLTO en GGD bieden de betrokken geitenhouders en hun familie zo nodig ondersteuning. Wanneer het besmette bedrijf in Drunen wordt geruimd, is nog niet bekend.
Geplaatst op: 31 december 2009