Rechtbank Amsterdam


Wet tijdelijk huisverbod per 1 januari 2009 in werking

Amsterdam, woensdag 31 december 2008 - Per 1 januari 2009 treedt de Wet tijdelijk huisverbod (Wet van 9 oktober 2008, Stb 2008, 421, hierna: Wth) in werking. Hieronder wordt uiteengezet op welke wijze een procedure op grond van deze wet aanhangig kan worden gemaakt.

Wet tijdelijk huisverbod
Op grond van de Wth kan de burgemeester een persoon van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat een huisverbod opleggen gedurende in beginsel tien dagen.

Een belanghebbende kan beroep instellen tegen een besluit tot uithuisplaatsing en kan ter zake een voorlopige voorziening vragen. Hij kan zich daarbij doen bijstaan door een advocaat, maar hij kan ook in persoon procederen. Een verzoek om een voorlopige voorziening op grond van deze wet wordt binnen drie dagen ter zitting behandeld, waarna onmiddellijk uitspraak wordt gedaan.

Rechtbank
De Wth is een bestuursrechtelijk wet, maar heeft ook raakvlakken met het strafrecht en het personen- en familierecht.Landelijk is binnen de rechtspraak besloten dat zaken op grond van de Wth worden behandeld in de Familiekamers van de rechtbanken.

Meer informatie
Voor meer informatie over de indiening van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening of de indiening van een beroepschrift tegen een besluit tot uithuisplaatsing, klik hier.