Rechtbank Haarlem


Rechtbank Haarlem veroordeelt Dino S. tot gevangenisstraf van 8 jaar

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Haarlem heeft op 30 december 2009 de hoofdverdachte Dino S. voor het deelnemen aan een criminele organisatie, in- en uitvoer van en handel in grote hoeveelheden soft- en harddrugs, gewoontewitwassen en valsheid in geschrift veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en heeft zijn gevangenneming bevolen. De eis van de officier van justitie in deze zaak was 10 jaar gevangenisstraf. De rechtbank komt tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank minder feiten bewezen heeft geacht

Naar het oordeel van de rechtbank is Dino S. in de tenlastegelegde periode de leider geweest van een omvangrijke criminele organisatie die zich op professionele wijze zowel nationaal als internationaal richtte op de stelselmatige en grootschalige internationale handel in soft- en harddrugs, alsmede het witwassen van geld. Met het criminele geld werden in de onderwereld nieuwe transporten gefinancierd, maar werd ook vastgoed aangeschaft. Ten behoeve van het transporteren van drugs heeft de organisatie bedrijven opgericht of opgekocht, transportmiddelen aangekocht, gehuurd en omgebouwd en loodsen en fabrieken in binnen- en buitenland gehuurd of verkocht. Er werd onder andere gebruik gemaakt van niet ingewijde transportbedrijven, waardoor soms onwetende chauffeurs ingeschakeld werden en gedetineerd raakten.

Dino S. hield zich bezig met de organisatie en was â hoewel op de achtergrond opererend â nauw en direct betrokken bij vele transporten. Zelfs tijdens zijn detentieperiode wist hij een en ander zo te regelen dat de activiteiten van de criminele organisatie doorliepen en aan hem rekening en verantwoording werd afgelegd.

Bij het bepalen van het soort verdovende middelen dat werd gesmokkeld was de daarmee te behalen winst een bijzonder belangrijke factor. Verdachte werd binnen de criminele organisatie zowel gerespecteerd als gevreesd en hij werd door medeverdachten in deze zaak als de grote organisator en de grote baas omschreven met wie niet te spotten valt.

Daarnaast zijn bij uitspraken van dezelfde datum zeven medeverdachten veroordeeld wegens onder meer deelname aan de bovengenoemde criminele organisatie tot gevangenisstraffen variërend van 12 maanden tot vier jaar.

De uitspraken in de ontnemingszaken volgen in januari 2010.

LJ Nummer

BK8043

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 31 december 2009