Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |    Samen een veilige jaarwisseling, dat moet kunnen!     |

'Vriendelijk als het kan, streng als het moet'


Een veilige jaarwisseling zonder ongelukken en vernielingen, dat is het streven van de politie en het Openbaar Ministerie in Noord- en Oost-Gelderland. Zij doen een beroep op burgers, ondernemers, verenigingen etc. om te helpen de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Iedereen kan daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen.


Over het algemeen verlopen de feestelijkheden rond de jaarwisseling goed, maar helaas niet altijd. 'Vriendelijk als het kan, streng als het moet' is daarom het motto waaronder de gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie rond oud en nieuw op straat gaat optreden.


Feest

Oud en Nieuw blijft een feest voor jong en oud. Naast oliebollen en appelflappen blijft het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling het hoogtepunt voor velen. Dat daarbij ieder jaar weer mensen gewond raken en er soms doden te betreuren zijn, is de keerzijde van het feest.


Ook het grote aantal vernielingen tijdens voorgaande jaarwisselingen is bij de overheid en de samenleving in slechte aarde gevallen. Duizenden euro's schade aan particuliere-, bedrijfs- en overheidseigendommen. Dit moet echt uitgebannen worden.


Preventie

Gemeenten treffen vaak al de nodige preventieve maatregelen. Zo wordt vuurwerkgevoelig straatmeubilair tijdelijk weggehaald. Scholen, sportverenigingen, ondernemers en burgers kunnen schade aan kwetsbare eigendommen ook voorkomen door maatregelen te treffen.


Enkele tips: zorg dat (papier)containers goed afgesloten of weggezet zijn en niet dicht bij woningen, scholen, bedrijfs- of verenigingsgebouwen staan. Zorg dat er geen vuurwerk door brievenbussen naar binnen gegooid kan worden. Laat zonodig de verlichting in winkels en ook overige gebouwen branden. Veiligheidscamera's kunnen dan ook beter hun werk doen.


Spreek elkaar aan

Naast het veilig afsteken van vuurwerk kunnen burgers nog een belangrijke bijdrage leveren aan de feestelijkheden rond de jaarswisseling. Het belangrijkste is dat mensen elkaar aanspreken, wanneer tijdens de feestelijke nacht grenzen dreigen te worden overschreden. Of waar nodig de politie alarmeren. Vernielingen aan onze eigen eigendommen vinden we allemaal onacceptabel. Laten we samen dan ook actie ondernemen bij elke dreigende vernieling, ongeacht of het om particulier of gemeente eigendom gaat.


Handhaven en opsporen

De plaatselijke politieteams houden in de aanloop naar de oudejaarsdag extra toezicht op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Bij overtredingen wordt er bekeurd en wordt het vuurwerk in beslag genomen. Minderjarige verdachten worden bij dit soort overtredingen doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Schade wordt verhaald op de jongeren of hun ouders. Voor de opsporing van partijen illegaal vuurwerk heeft de politie een Regionaal Vuurwerkteam van 8 rechercheurs ingezet. In de regio is sinds begin oktober tot op heden ongeveer 16.000 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen.


In de nieuwjaarsnacht is er extra politie op straat. Zichtbaar en aanspreekbaar voor de hulpverlening maar ook om verdachten bij eventuele overtredingen aan te houden. Het Openbaar Ministerie sluit aan met passende en snelle themazittingen waarop verdachten zich moeten verantwoorden.


Oproep voor tips en informatie

De politie roept de burgers op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en klachten over overlast of schade door vuurwerk de komende weken actief te melden. De plaatselijke politieteams zullen waar nodig actie ondernemen, of een onderzoek instellen. Wanneer er daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Aangifte kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.


SMS-Alert

De politie stuurt op oudejaarsdag via SMS-Alert een oproep aan het publiek om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en ernstige vuurwerkschade en -brandjes met bijzonderheden direct te melden.


EINDE BERICHT




Politie Noord- en Oost Gelderland