Openbaar Ministerie

Eis: 5 jaar gevangenisstraf voor frauderen met aangifte Inkomsten Belasting

31 december 2009 - Functioneel Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Amsterdam een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 74.000 euro geëist tegen een 55-jarige man uit Amsterdam, omdat hij vermoedelijk heeft gefraudeerd met honderden Voorlopige Teruggaven (VT) en aangiften Inkomsten Belasting (IB). De Belastingdienst heeft hierdoor een nadeel ondervonden van miljoenen euro's.

De verdachte is een boekhouder, die van 2007 tot aan zijn aanhouding in augustus 2009 vanuit zijn kantoor aan huis voor veel particulieren aangiften IB en verzoeken VT indiende. De keuken was ingericht als wachtkamer, de woonkamer was ingericht als kantoor. Afhankelijk van het bedrag dat de mensen terug wilden krijgen van de belastingdienst, vulde de verdachte de aanvraagformulieren op de computer in. De aangifte werd vermoedelijk ingevuld met compleet verzonnen gegevens, zoals het ontvangen loon, de loonheffing, hypotheekrenteaftrek, gemaakte studiekosten of ziektekosten. Hij had niet meer dan 4 minuten per aangifte nodig, aldus de verdachte zelf. De teruggaven door de Belastingdienst werden gestort op de rekening van de klanten. De verdachte ontving per gedane aangifte een bepaald bedrag.

Volgens het OM heeft de man zeker 159 verzoeken tot voorlopige teruggaaf en 1063 aangiften IB op bovengenoemde wijze ingevuld. Het onderzoek werd uitgevoerd door de FIOD-ECD en startte medio 2009.

Volgens de officier van justitie van het Functioneel Parket gaat het om grootschalige en routinematige valsheid in geschrifte en daarom vindt zij een gevangenisstraf van 5 jaar op de plaats.