Gemeente Rotterdam

15 december 2009

Gebiedsontzegging voor bekende ordeverstoorders

Grootschalige inzet gemeente en politie met oud en nieuw

De Rotterdamse jaarwisseling moet één groot feest worden. Gemeente, politie en justitie doen er dan ook alles aan om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: "Oud en Nieuw moet een feest zijn voor álle Rotterdammers. We organiseren een prachtig feest aan de voet van de Erasmusbrug. Maar op het gebied van veiligheid nemen we geen enkel risico. De bij ons bekende ordeverstoorders krijgen voor de jaarwisseling een gebiedsontzegging voor het centrum. Mensen die tijdens de jaarwisseling gewelddadig zijn of vernielingen plegen, pakken we hard aan. Ze worden zo snel mogelijk gestraft en schade wordt rechtstreeks op hen verhaald." De politie zet dit jaar meer dan 1.000 agenten in en voor de gemeente gaan 140 stadswachten de straat op.

Aan de oever van de Maas kunnen 20.000 feestvierders het Nationale Nieuwjaarsfeest vieren.Vanaf het grootste varende podium van Europa treden verschillende artiesten op en wordt het nationale vuurwerk afgestoken. De bezoekers kopen een kaartje op naam en zich bij de ingang legitimeren. Alle bezoekers worden gefouilleerd. In samenspraak met de politie is er particuliere beveiliging en cameratoezicht op het terrein aanwezig.

Inzet op verschillende fronten

Om geweldplegers af te schrikken is een aantal voertuigen van politie en hulpverleners uitgerust met camera's en zijn er speciale videoteams. Ook is het mogelijk personen 'bestuurlijk op te houden' of preventief te fouilleren. Om vernielingen te voorkomen schermt Stadstoezicht alle 2.400 parkeerautomaten af, haalt Roteb containers en prullenbakken leeg en gaan 800 (ondergrondse) afvalcontainers dicht. De RET sluit op oudejaarsavond vanaf 20.00 uur alle metrostations af. Om de inzet in Rotterdam te coördineren is er een actiecentrum van politie en gemeente ingericht. De Brandweer controleert alle 20 horecazaken waar een oud en nieuwfeest is op brandveiligheid. Verder gaat de politie bij de circa 150 zaken met een nachtontheffing langs om de exploitanten te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid in en om hun zaak.

Misdrijven melden met opnames

Bewoners wordt opgeroepen ook zelf een oogje in het zeil te houden. Bij het zien van vernielingen en geweld kan men 112 bellen. Bewoners kunnen ook opnames maken van misdrijven, mits dat hun eigen veiligheid niet in gevaar brengt. De beelden kan men via 0900 8844 opsturen. Bij rechtszaken kunnen de beelden als bewijs gebruikt worden. In een aantal wijken houden bewoners zelf toezicht.

Op Nieuwjaarsdag is de gemeente al vroeg in de weer om de schade te inventariseren en de straten schoon te maken. Justitie past (super)snelrecht toe. De gemeente verhaalt schade van vernielingen of geweld altijd op de daders. Ook doet de gemeente altijd aangifte van vandalisme.



Gemeente Rotterdam