Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 21 december 2009

Maatregelen voor een gezellige jaarwisseling in Amersfoort

Samen met brandweer, politie, jongerenwerk en welzijnswerk neemt de gemeente maatregelen om de jaarwisseling in goede banen te leiden, overlast in te dammen en vernielingen zoveel mogelijk te beperken. Naast extra inzet, toezicht en controles worden ook preventieve maatregelen genomen.

De politie heeft extra mensen op straat voor en tijdens de jaarwisseling. Overlastmeldingen van vuurwerk worden direct opgepakt. De politie benadert en spreekt potentiële raddraaiers aan en voert speciale controles uit om mogelijke opslag en verkoop van illegaal vuurwerk in Amersfoort aan te pakken. Tijdens oud en nieuw trekken politie en brandweer samen op bij surveillances en het nalopen van brandmeldingen.

Locaties vreugdevuren

Vreugdevuren op oudejaarsavond zijn toegestaan op vier plaatsen waar speciale zandplaten zijn aangelegd: aan de Noordewierweg bij de Emmauskerk (Soesterkwartier), op de kruising Miereveldstraat/Frans Halsstraat (Vermeerkwartier), Hertenstraat/Wolvenstraat (Leusderkwartier) en aan de Verdistraat (Randenbroek). Op andere plekken is het niet toegestaan een vreugdevuur te stoken. Het is niet toegestaan om autobanden, plastic, kunststoffen of andere milieuvervuilende stoffen te verbranden.

Rond de vreugdevuren zijn de wegen gedeeltelijk afgesloten van 31 december rond 19.00 uur tot 1 januari 10.00 uur.

Regels rond vuurwerk
Alleen personen vanaf 16 jaar mogen vuurwerk kopen en alleen bij een erkend vuurwerkverkooppunt op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 december. Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

Feesten en horeca
De horeca in Amersfoort mag op oudejaarsnacht langer open blijven. De burgemeester heeft besloten tot vrije sluitingstijden. Normaal gesproken zouden de meeste cafés en discotheken in de nacht van donderdag op vrijdag om 2.00 uur moeten sluiten.

In de sporthal in Schuilenburg (Leonorehof 1) wordt voor jongeren vanaf 18.00 uur een New Years Fight Night Kickboksgala gehouden. Meer informatie op www.realfighters.nl. In Amersfoort-Noord wordt langs de Hoolesteeg (ter hoogte van het voetbalveld VVZA) van 23.00 tot 3.00 uur een New Years Dance Event gehouden voor jongeren. Meer informatie op www.danceto2010.hyves.nl.

Schadebeperking - Meld vandalisme
Op enkele locaties worden rond oud en nieuw prullenbakken en afvalcontainers (glas, papier, plastic) tijdelijk weggehaald of afgesloten, om vernieling of brandstichting te voorkomen. Ook aan bewoners wordt gevraagd om verpakkingsmaterialen, oud papier, hout en containers niet aan de openbare weg te laten staan.

Bewoners die zien dat iets vernield wordt of een verdachte situatie zien, kunnen het alarmnummer 112 bellen. Als bewoners de dader(s) van een vernieling kennen, kan dit bij het reguliere politienummer 0900 8844, of anoniem via 0800 7000, worden gemeld.

Voor het herstellen of verwijderen van vernielde materialen is de gemeente verantwoordelijk. Meldingen kunnen gedaan worden bij het Meldpunt Woonomgeving via www.amersfoort.nl/meldpunt of telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via (033) 469 48 69 of 14 033.

Cameratoezicht
In Amersfoort hangen camera's in de Lavendelstraat, de Meridiaantunnel, op de Hof en het Lieve Vrouwekerkhof, aan de Kleine Haag, Stationsplein, Neptunusplein en de Noordewierweg. In de Rubensstraat worden voor de kerst twee camera's geplaatst. Rond de jaarwisseling zullen de beelden van alle camera's live bekeken worden.

Supersnelrecht voor geweldplegers
Wie zich rond de jaarwisseling schuldig maakt aan strafbare feiten, krijgt te maken met het lik-op-stukbeleid van het Openbaar Ministerie. Lichtere feiten worden op 1 januari beoordeeld en deze verdachten kunnen die dag naar huis met een boete, taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Wie op 31 december wordt aangehouden op verdenking van het plegen van geweld, vernieling of brandstichting, blijft zo mogelijk een paar dagen in de politiecel tot aan de supersnelrechtzitting op 4 januari. Dit lik-op-stukbeleid is een variant op het Weekendarrangement, waarmee in Amersfoort geweld keihard wordt bestreden.

Jonge vandalen tussen de 12 en 18 jaar worden nadrukkelijker dan voorheen door de politie doorgestuurd naar bureau Halt. Met een directe lik-op-stukaanpak zullen zij hun werkstraf zo veel mogelijk uitvoeren in de periode van de feestdagen en bij voorkeur op de locatie waar zij de schade hebben aangericht.

Brandveiligheid
Sommige mensen verzamelen zelf brandbare materialen in een kamer, schuur, garage of portiek voor een (illegaal) vreugdevuur tijdens oud en nieuw. Dit kan brandonveilige situaties opleveren voor u en uw omgeving. Het melden van een opslag van brandbare materialen en grote hoeveelheden (illegaal) vuurwerk, kan gemeld worden bij de politie via telefoonnummer 0900 8844 of anoniem via 0800 7000.

Noot voor de redactie,