Gemeente Hellevoetsluis


Gezamenlijk werken aan een feestelijke jaarwisseling

De jaarwisseling staat weer voor de deur. Veel mensen genieten dan van de gezelligheid, van de oliebollen en natuurlijk van het vele vuurwerk dat de lucht in gaat. De afgelopen maanden is er achter de schermen door gemeente, politie, brandweer en andere partijen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de jaarwisseling. En daar hebben we ook de inwoners van Hellevoetsluis bij nodig, want veiligheid doen we samen.
---

Spelregels

Laten we gezamenlijk zorgen voor een gezellige en feestelijke jaarwisseling! Als u zich aan de volgende spelregels houdt, gaat dat zeker lukken!

- Vuurwerk afsteken mag, maar alleen op donderdag 31 december 2009 vanaf 10.00 uur tot vrijdag 1 januari om 2.00 uur
- Kopen, in bezit hebben of afsteken van illegaal vuurwerk is niet toegestaan en zal als een misdrijf worden bestraft.
- Verniel en beschadig geen zaken die niet van u zijn. Wie dit toch doet, draait zelf op voor de kosten van de aangerichte schade.

- Het is niet toegestaan om voor, tijdens of na de jaarwisseling zelf kerstbomen te verbranden

- Alcohol is vaak de oorzaak van problemen, ook tijdens de jaarwisseling. Het is niet toegestaan om alcohol te drinken op de openbare weg.

De politie zal er op toezien dat de spelregels worden nageleefd en zal niet aarzelen om op te treden als personen de feestelijke sfeer van de jaarwisseling proberen te verpesten.

---

Openingstijden horecagelegenheden

Op kerstavond (24 december), geldt een verruiming van de openingstijden voor horecagelegenheden in de Kerkstraat. In plaats van tot 1.00 uur 's nachts, zijn ze tot 2.00 uur geopend. In de nieuwjaarsnacht gelden dezelfde openingstijden voor de horeca in de Kerkstraat als tijdens normale weekenden. Dat wil zeggen dat de horecagelegenheden geopend zijn tot 5.00 uur, maar dat er na 2.00 uur niemand meer binnenkomt. Overigens zijn niet alle horecagelegenheden in de Kerkstraat geopend tijdens de jaarwisseling.
---

Tips!
Veilig omgaan met vuurwerk

Veilig omgaan met vuurwerk begint al vóór je het afsteekt
- Koop vuurwerk alleen bij erkende verkoopadressen
- Experimenteer niet met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!
- Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
- Trek kleding aan die tegen een stootje en tegen een vonk kan (dus geen nylon, en geen kleding met capuchon).
- Lees de gebruiksaanwijzing van vuurwerk van tevoren.
- Schaf een speciale vuurwerkbril aan, verkrijgbaar bij veel opticiens en ziekenhuizen. Ieder jaar lopen honderden mensen oogletsel op door vuurwerk.

- Denk ook aan anderen; vooral oude mensen, kleine kinderen en dieren zijn bang voor vuurwerk.

Bij het afsteken van vuurwerk:

- Steek elk stuk vuurwerk afzonderlijk aan; vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk.

- Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.

- Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
- Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.

- Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.

- Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden. Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe; ook niet naar dieren!

Ruim alles weer op!
Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen, en al helemaal geen vuurwerk dat niet is afgegaan. Veel kinderen zoeken op nieuwjaarsdag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken. Dit levert vaak gevaarlijke situaties op.
---

Opruimactie vuurwerkafval

Na afloop van de jaarwisseling liggen de Hellevoetse straten bezaaid met vuurwerkafval. Dit moet zo snel mogelijk opgeruimd worden. Allereerst in verband met de veiligheid. Niet afgegaan vuurwerk, vaak met korte lontjes, kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Daarnaast levert al dat vuurwerkafval geen prettige aanblik op. Wij roepen u daarom op om de gemeente te helpen met opruimen en direct een bezem te pakken en uw straat schoon te vegen. Een kleine moeite. De gemeente zet zelf uiteraard van 1 tot 15 januari extra veegmachines in. U ontvangt binnenkort hierover ook nog een brief met een vuurwerkzak waarin u uw vuurwerkafval kunt doen.

In Hellevoetsluis zijn acht inleverpunten bij winkelcentra (nabij ondergrondse afvalcontainers), waar u uw vuurwerkafval kunt inleveren:
* Nieuwenhoorn Dorpsstraat ter hoogte van de kerk
* Den Bonsen Hoek Winkelcentrum Jachthoorn
* Zuidwest Winkelcentrum Evertsenplein

* Kooistee Winkelcentrum Forel

* Struyten Branding nabij Plusmarkt

* Winkelcentrum Struytse Hoeck Nabij politiebureau
* Winkelcentrum Struytse Hoeck Bewaakte fietsenstalling naast Lidl
* Noordwest Kruising Rijksstraatweg - Hoonaartstraat

U kunt bij deze locaties op zaterdag 2 januari uw vuurwerkafval inleveren. Wilt u meer dan tien volle zakken met vuurwerk inleveren? Dan kunt u op 2 of 4 januari bellen met telefoonnummer 0181-313756 (van 09.00 tot 15.00 uur). Het wordt dan bij u thuis opgehaald.

Kans op leuke prijzen
Per ingeleverde zak ontvangt u een lotnummer. Daarmee maakt u kans op leuke prijzen. (De eerste prijs is een spelcomputer PSP, de 2^e en 3^e prijs een iPod, 4^e t/m 10^e prijs VVV-bonnen.). Tijdens het vreugdevuur op de locatie van het voormalig asielzoekerscentrum zal de burgemeester de hoofdprijs uitreiken. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het vreugdevuur.
---

Belangrijke telefoonnummers

330250 Bel dit nummer als u iets opvalt in de openbare ruimte (zoals een kerstboom die ergens op straat ligt). Dit nummer is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. Op 31 december is het meldpunt alleen in de ochtenduren bereikbaar. Buiten deze tijden krijgt u een bandje te horen met een mobiel nummer, zodat u uw melding toch snel kunt doorgeven.
0900-8844 Dit nummer belt u als u iets verdachts ziet of (jeugd)overlast waarneemt.
112 Dit nummer belt u bij spoed, als u bijvoorbeeld daadwerkelijk ziet dat er brand wordt gesticht.

---

Inzameling van kerstbomen

Na de kerstdagen kunt u uw oude kerstboom weer inleveren. Vanaf 28 december tot en met 8 januari kunt u de boom op de ophaaldag van uw minicontainer bij de container plaatsen. Aparte auto's halen deze bomen dan op. Als er grotere partijen kerstbomen zijn, dan kunt u ook even bellen naar het meldpunt openbare ruimte (330250), om een afspraak te maken. De inzamelaars van de kerstbomen krijgen dan 50 cent per boom. Wellicht een leuk initiatief voor jongeren om iets extra's te verdienen.

U kunt uw kerstboom ook op zaterdag 9 januari vanaf 12.00 uur (tot 18.45 uur) inleveren op de locatie van het voormalige asielzoekerscentrum (nabij de scholengemeenschappen Helinium en Jacob van Liesveldt). U krijgt dan ook 50 cent per ingeleverde boom, ongeacht het aantal. Op 9 januari om 19.00 uur zullen alle ingezamelde kerstbomen als een groot, centraal vreugdevuur worden verbrand.

12/24/2009