Gemeente Wieringen

Oud en Nieuw op Wieringen

December is voor oud en jong een gezellige maand met tal van feestelijke gebeurtenissen. De gemeente verzoekt bedrijven, winkeliers, horeca en de inwoners deze maand aandacht te geven aan een aantal zaken.

Is het al tijd om vuurwerk af te steken?

Legaal vuurwerk mag alleen op 28, 29 en 31 december verkocht worden. Het afsteken hiervan mag uitsluitend tussen 31 december 10.00 uur (in de vuurwerkvrije zone vanaf 19.00 uur) en 1 januari 02.00 uur.
* Illegaal vuurwerk is altijd verboden. Dit geldt voor zowel het kopen als het verkopen. Natuurlijk is ook het afsteken van dit illegale vuurwerk verboden.

Wat gebeurt er als u zich niet aan deze regels houdt?

Als u vuurwerk afsteekt buiten de toegestane dagen en tijden, dan wordt het vuurwerk in beslag genomen. U kunt hiervoor ook een boete krijgen. Bovendien geldt dan dat jongeren die jonger zijn dan 18 jaar worden doorverwezen naar bureau HALT.
* Mensen boven de 18 jaar die de vuurwerkregels overtreden krijgen een proces-verbaal waarbij ze op een flinke boete kunnen rekenen.
* Schade wordt altijd verhaald op degene die de schade heeft aangericht. Is dit een minderjarige, dan zijn de ouders daarvoor aansprakelijk. Bij opzet keert de verzekering niet uit. Ouders van kinderen die iets kapot maken, kunnen hier financieel de dupe van worden.

Verboden vuurwerk Al het vuurwerk dat niet is voorzien van de aanduiding âbestemd voor particulier gebruikâ is niet toegestaan. De hierna genoemde soorten vuurwerk zijn bijvoorbeeld verboden:
* vuurwerk zonder Nederlandstalige gebruiksaanwijzing;
* strijkers en Chinese rollen;
* 100.000-klappers;
* lawinepijlen;
* zelfgemaakt vuurwerk.

Vuurwerkâ¦â¦â¦en kerkdiensten Bij het afsteken van vuurwerk wordt aandacht gevraagd rekening te houden met de kerkdiensten die op vrijdag 31 december worden gehouden. Het verzoek is de kerkdiensten niet te storen door het afsteken van vuurwerk.

Zwerfvuurwerkâ¦â¦â¦â¦. Ruim het op! Wij vragen extra aandacht voor het vuurwerk dat niet is afgegaan. Cijfers tonen aan dat bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers valt op nieuwjaarsdag. De oplossing ligt voor de hand: als de straten op 1 januari âs ochtends vuurwerkvrij zijn, vinden de jongeren geen zwerfvuurwerk mee om mee te stunten. Wij doen daarom een dringend beroep op u als inwoner van de gemeente Wieringen: zorg voor vuurwerkvrije straten op 1 januari 2010.

Oud en nieuw â¦â¦.. winkeliers, bedrijven, inwoners Bouwbedrijven, winkeliers maar ook de inwoners van onze gemeente vragen wij hun losliggende bouwmaterialen op te ruimen. Hiermee wordt voorkomen dat deze materialen voor andere doeleinden dan bouwen worden gebruikt.

Zorg ervoor dat uw winkel of bedrijfspand (eventueel toegangshek) goed is afgesloten.

Haal ook op tijd de vlaggen binnen.

Voorkom vernieling rondom huis, winkel, school en bedrijf door afdichtingen (brievenbus) en beveiliging.

Kerst, oud- en nieuw â¦â¦â¦â¦en brandweer. De gemeente verzoekt bedrijven, winkeliers, horeca en haar inwoners deze maand extra alert te zijn op brandveiligheid. Houd (extra) blusmiddelen paraat (brandblussers, blusdeken) en controleer deze.

Kerst, oud- en nieuwâ¦â¦â¦â¦..en politie Zorg tijdens de jaarwisseling geregeld voor persoonlijk toezicht.

Laat voldoende verlichting branden tijdens de jaarwisseling.

De politie vraagt de inwoners in noodgevallen te bellen met 0900-8844 en alleen bij spoedgevallen te bellen met 112.

Tenslotte een paar tips om veilig het nieuwe jaar in te gaan
* Koop goedgekeurd vuurwerk bij erkende verkooppunten voor consumentenvuurwerk. Afhalen van vuurwerk mag vanaf 29 december, door personen die ouder zijn dan 16 jaar. Het afsteken van vuurwerk mag uitsluitend tussen 31 december 2009 10.00 uur en 1 januari 2010 02.00 uur.
* Controleer of er een opschrift âbestemd voor particulier gebruikâ op de verpakking staat.
* Legaal vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
* Steek het op een veilige manier aan (met groot lont, op goede afstand, kijk of er niemand in de buurt staat).
* Door in de oudejaarsnacht of op nieuwjaarsmorgen vuurwerkresten op te ruimen, worden ongelukken voorkomen en daalt het aantal vuurwerkslachtoffers. Veeg daarom met elkaar de straat schoon.
* Verboden vuurwerk mag u nooit in bezit of in opslag hebben.
* Het is niet toegestaan vuurwerkpakketten door postorderbedrijven aan huis te laten leveren.