FNV Bouw

FNV Bouw waarschuwt bouwvakkers voor vorst

Met temperaturen 's nachts tot min 9 en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan. Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken. Die waarschuwing doet FNV Bouw voorafgaand aan de eerste werkweek van 2010.

De bouw-cao kent vorstverlet: niemand hoeft bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager buiten aan het werk. FNV Bouw juicht het overigens toe wanneer bouwbedrijven doorwerken mogelijk maken: "Een goede bouwplaats wordt al in het najaar 'winterproof' gemaakt", aldus voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. "Dan valt er ondanks de kou vaak normaal door te werken."

Op de site van FNV Bouw staat een lijst van 'meest gestelde vragen'. Ook zijn de regels rond 'vorstverlet' te vinden. Nieuw is dat het voor het criterium van 'gevoelstemperatuur min 6' niet hoeft te vriezen. "De telefonische helpdesk van de bond zit vanaf maandagmorgen vroeg op 0900 368 26 89 (lokaal tarief) klaar om vragen te beantwoorden. Mogelijk kan in sommige regio's wél worden gewerkt, maar in andere beslist niet", veronderstelt voorzitter Kerstens.

Niemand mag vanwege vorst worden ontslagen; het salaris wordt volledig doorbetaald. Worden werknemers het met hun werkgever niet eens, dan kunnen ze ook de hulp inroepen van het Bureau Weerverlet van de bedrijfstak bouw.