Politie Groningen

Zondag 3 januari 2009

Provincie Groningen, 03-01-2010

Groningen: twee mannen na achtervolging aangehouden

Twee mannen uit Groningen (20-jaar en 23 jaar oud) zijn zaterdagnacht door de politie aangehouden na een achtervolging door de stad. Agenten zagen het tweetal in een auto rijden, het rijgedrag van de bestuurder (hoge snelheid) was zeer onverantwoord gezien het gladde wegdek. Toen de politie het tweetal een stopteken gaf, gingen de mannen er vandoor. Na een achtervolging verloor de 23-jarige bestuurder op het Stratinghpad (een fietspad) de macht over het stuur. Het tweetal verliet de auto en wilden er ook nu nog ervandoor. De bestuurder kon na een gezamenlijke val van agent en verdachte met een nekklem worden overmeesterd en geboeid. De 20-jarige ging er hardlopen vandoor, achtervolgt door de tweede politieman. Toen de agent de 20-jarige bij zijn capuchon wist vast te pakken sloeg de verdachte de agent in het gezicht. De agent kreeg hulp van een toegesnelde derde collega en door het gebruik van geweld werd de jongen uiteindelijk overmeesterd. De beide agenten liepen hierdoor een bloedlip, gekneusde hand en een gebroken hand op. Zij kunnen door dit letsel een aantal weken niet aan het werk. De beginnende bestuurder had geen rijbewijs en op het politiebureau bleek dat hij ruim 0,8 promille alcohol in zijn bloed had. Hem wordt tevens gevaarlijk rijgedrag ten laste gelegd. Ook worden de beide mannen verzet tijdens de arrestatie en het geweld tegen politieambtenaren ten laste gelegd. Het tweetal zit vast.

Groningen: twee berovingen in de stad

Twee jongens zijn zaterdagnacht in de stad beroofd.

Op de Stadsweg in Groningen werd een 17-jarige slachtoffer van zijn fiets geslagen. Hij werd door drie nog onbekende mannen van zijn portemonnee beroofd. Een 19-jarige slachtoffer werd op de Meerpaal op een soortgelijke wijze door drie mannen beroofd. Zijn mobiele telefoon is gestolen. De politie heeft de twee berovingen in onderzoek. Het is nog niet bekend of het om dezelfde daders gaat.

Groningen: man aangehouden na steekincident

Een 20-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht door de politie aangehouden in een horecagelegenheid in de Peperstraat in Groningen. Het 25-jarige slachtoffer vertelde de agenten dat hij de man had aangesproken nadat deze een vriendin van de 25-jarige meerdere keren had lastig gevallen. De 20-jarige stak tijdens een ruzie die hierdoor ontstond het slachtoffer met een kapot glas in het gezicht. Bij zijn arrestatie door de politie verzette de geweldpleger zich hevig. Het slachtoffer liep door het incident een forse bloedende hoofdwond op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Groningen: twee mannen aangehouden voor openlijk geweld

Twee mannen (22 en 23 jaar oud) uit Groningen zijn zaterdagnacht door de politie in de Stoeldraaierstraat aangehouden. De agenten zagen hoe de mannen een derde 15-jarige jongen uit de stad belaagden. Een van de twee geweldplegers stond met drie broekriemen in zijn hand. De 15-jarige bleek te zijn mishandeld. De agenten sommeerden de ene geweldpleger de riemen te laten vallen. Vervolgens werd het tweetal in de boeien geslagen, ze zitten vast. Bij de aanhouding probeerde een van de verdachten de agenten een kopstoot te geven. De 15-jarige werd door een ambulance met letsel aan de rug overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: kledingdieven aangehouden

Een 26-jarige inwoner van Groningen is samen met een 21-jarige kompaan uit de stad zaterdagnacht aangehouden voor diefstal. Agenten werden door een 16-jarige jongen op de Grote Markt aangesproken. De jonge Groninger vertelde de politie dat zijn jas, handschoenen en muts waren gestolen. Tevens gaf de 16-jarige een beschrijving van de kleding en vertelde dat hij iemand in zijn jas had zien lopen. Op aanwijzen van de gedupeerde spraken de agenten het tweetal aan. De een had de gestolen jas aan met in een van de zakken een handschoen. De andere man had de betreffende muts op en een handschoen aan zijn hand. De twee verdachten zitten vast. De politie stelt een onderzoek in.

Winschoten: dreigende man met nepvuurwapen aangehouden

Een 19-jarige inwoner van Winschoten is zaterdagnacht op het Marktplein in Winschoten door de politie aangehouden. Agenten spraken met een van de portiers van een uitgaansgelegenheid op het Marktplein. Die vertelde dat de 19-jarige richting de medewerkers enkele bedreigingen had geuit en dat ze hadden gezien dat de man mogelijk een vuurwapen bij zich had. In de omgeving troffen de agenten de verdachte aan. Hij was ondertussen betrokken geraakt bij een vechtpartij. De dienders namen geen risico en werkten de verdachte met enig geweld naar de grond. Het viel de agenten op dat de man een aantal keren tevergeefs probeerde met zijn handen zijn binnenzak te bereiken. In die binnenzak zat een aansteker, sterk gelijkend op een vuurwapen. Hij is overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een onderzoek in.

Nieuwolda: twee gewonden bij aanrijding

Een 50-jarige automobilist uit Delfzijl is zaterdagnacht door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de Provincialeweg van de weg geraakt. Hij zat na de aanrijding bekneld in zijn auto. Een 23-jarige passagier uit Delfzijl kon op eigen kracht uit de auto komen. Hij had vermoedelijk een gebroken arm. De bestuurder is door de brandweer uit zijn benaderde positie bevrijd en met schouderklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Van de man is bloed afgenomen om vast te kunnen stellen of hij onder invloed van drank, drugs of medicijnen was. In eerste instantie weigerde de man zijn medewerking. Maar na een vordering wilde hij alsnog meewerken. Zijn jonge passagier gaf een valse naam op. Dit deed hij mogelijk omdat zijn verblijfsstatus in Nederland nog niet is vastgesteld.

Kolham: automobilist belandt in sloot

Een 45-jarige automobilist uit Oude Pekela is zondagmorgen op de Fromaweg met zijn auto van de weg geraakt, tegen een verkeersbord gebotst en in de sloot terecht gekomen. Twee vrouwelijke passagiers (27-jaar uit Slochteren en 18-jaar uit Groningen) zijn met nek- en rugklachten naar het ziekenhuis gebracht.

Bedum: automobilist met nekklachten naar ziekenhuis

Een 32-jarige man uit Ten Boer is zaterdagmiddag met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De automobilist wilde op de St. Annerweg de N46 op rijden richting Groningen. Hij werd van achteren aangereden door een 50-jarige automobiliste uit Winsum. De laatstgenoemde botste ook tegen de auto van een 41-jarige man uit Ten Boer. De 32-jarige had twee kinderen in de auto, die bleven ongedeerd. De politie heeft naar aanleiding van het ongeval een rapport opgemaakt.

Westernieland: automobiliste (met drie kinderen) botst tegen aanhanger

Een 33-jarige automobiliste uit Delfzijl is zaterdagmorgen op de D. Wierengastraat met haar auto tegen de aanhanger van een tracktor gebotst. Door nog onbekende oorzaak verloor zij de macht over het stuur en botste tegen de tegenligger. Door de kracht van de aanrijding kwam zij vervolgens met auto en drie kinderen op de zijkant in de naast gelegen greppel terecht. De kinderen zijn voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis. Maar het lijkt goed te zijn afgelopen. Een kind moest voor observatie een nachtje blijven. De politie heeft naar aanleiding van het ongeval een rapport opgemaakt. De weg was op de ongevalplaats besneeuwd en glad.

Wildervank: automobiliste gewond bij aanrijding

Een 41-jarige automobiliste uit Veendam is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Woortmanslaan in Wildervank. De bestuurster was met twee wielen van haar auto in de berm terecht gekomen en na een stuurcorrectie, en daardoor ontstane slip, tegen een boom gebotst. Zij is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft naar aanleiding van het ongeval een rapport opgemaakt.