Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Veghel, 3 januari 2010

2009 TOPJAAR VOOR JUMBO SUPERMARKTEN
Hoogste resultaat ooit en succesvolle overname Super de Boer

Jumbo Supermarkten in Veghel heeft in 2009 een topjaar gehad. Volgens algemeen directeur Frits van Eerd van het familiebedrijf uit Veghel is dit te danken aan de gunstige financiële resultaten van het afgelopen jaar en de voor Jumbo zo belangrijke overname van Super de Boer op de valreep van 2009.

De consumentenomzet van Jumbo is in 2009 uitgekomen op ¤ 1,57 miljard. Dat is ¤ 100 mln meer dan in 2008, wat overeenkomt met een groei van circa 7%. De autonome omzetgroei bedroeg in 2009 circa 5% en lag daarmee duidelijk boven de markt. De relatieve toename van het bedrijfsresultaat was in 2009 aanzienlijk groter dan de groei in omzet, waardoor Jumbo in het afgelopen jaar het hoogste resultaat in haar bestaan wist te realiseren.

Jumbo opende in 2009 tien nieuwe Jumbo Supermarkten. Het boekjaar werd afgesloten met in totaal 128 winkels. Daaronder ook de eerste winkel van Super de Boer in Rosmalen die op 18 december 2009 al de deuren opende als Jumbo Supermarkt. Hiermee sprong de supermarktketen met een snelle actie in op de sluiting van de Jumbo in Rosmalen na een gerechtelijke procedure. In 2010 zullen minstens 40 voormalige Super de Boer winkels worden omgebouwd tot Jumbo Supermarkt.

Algemeen directeur Frits van Eerd is bijzonder blij met de goede resultaten. Temeer omdat Jumbo als gevolg van het overnameproces van Super de Boer maandenlang een extra beroep heeft moeten doen op de organisatie. Dat geldt ook voor de voorbereidingen voor de nieuwe inkooporganisatie BIJEEN, die door Jumbo samen met C1000 is opgericht. BIJEEN gaat op 4 januari in Vianen van start en vertegenwoordigt een kwart van het inkoopvolume in het Nederlandse supermarktlandschap.

Andere belangrijke ontwikkelingen bij Jumbo waren het uitbreiden van het aantal producten van het Jumbo huismerk en de verdere verduurzaming van het assortiment. Jumbo won vorig jaar ook weer diverse prijzen,waaronder voor het vierde achtereenvolgende jaar de Fair Trade Award en voor de vijfde keer op rij de Publieksprijs Beste Supermarktketen.

Verwachting 2010
Mede als gevolg van de toevoeging aan het winkelbestand van een groot aantal vestigingen van Super de Boer verwacht de directie van Jumbo Supermarkten voor 2010 een toename van de Jumbo omzet van 20 tot 25%. Inclusief de omzet die nog onder de vlag van Super de Boer wordt gerealiseerd, verwacht het concern uit Veghel uit te komen op een consumentenomzet van minimaal ¤ 3,5 miljard. "Hoewel ook komend jaar een zwaar beroep op onze onderneming zal worden gedaan om de ombouw van de eerste tientallen Super de Boer winkels tot een succes te maken, hebben wij er het volste vertrouwen in dat het ons gaat lukken", aldus Frits van Eerd.

Boekjaar
Het boekjaar 2009 bestond uit 53 weken en werd afgesloten op zondag 3 januari 2010. Indien zou worden gecorrigeerd voor deze extra omzetweek in 2009, zou de omzetgroei t.o.v. 2008 zijn uitgekomen op circa 5% en de autonome groei op circa 3%.

Jumbo Supermarkten
Jumbo Supermarkten heeft zich de afgelopen jaren zeer snel uitgebreid en is daarnaast uitgegroeid tot één van de meest populaire supermarktketens van Nederland. In dat kader wordt het familiebedrijf Jumbo regelmatig onderscheiden met prijzen van klanten en leveranciers. Als gevolg van de overname van de gehele onderneming van Super de Boer zet de groei van Jumbo zich de komende jaren in versneld tempo door.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht