Tweede Kamer der Staten Generaal

Commissie Buitenlandse Zaken bezoekt het Grote Merengebied

Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken brengen vanaf zondag
3 januari tot en met zaterdag 9 januari 2010 een werkbezoek aan het Grote Merengebied (Democratische Republiek Congo en Rwanda). Doel van het bezoek is nader inzicht te verkrijgen in de voortgang van de hulpverlening aan beide landen en van de Nederlandse bijdrage daarbij. Voorts wil de delegatie zich op de hoogte stellen van de veiligheidspolitieke en de humanitaire situatie in het Grote Merengebied, en in het bijzonder in Oost-Congo.

Het werkbezoek vangt aan in Kinshasa waar de delegatie onder andere leden van het parlement ontmoet. Van maandag 4 t/m woensdag 6 januari brengt de delegatie een veldbezoek aan de provincies Zuid- en Noord-Kivu in Oost-Congo. In de hoofdsteden Bukavu en Goma spreekt de delegatie onder andere met commandanten van VN-vredesmacht MONUC en bezoeken de Kamerleden diverse hulpprojecten waaronder de opvang van slachtoffers van seksueel geweld.

Van donderdag 7 t/m zaterdag 9 januari ontmoet de delegatie in Rwanda vertegenwoordigers van de regering, politieke partijen en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en worden er veldbezoeken aan ontwikkelingsprojecten voor onder andere gedemobiliseerde rebellen gebracht.

De delegatie bestaat uit de volgende leden:
De heer H.J. Ormel, delegatieleider (CDA), mevrouw K. Ferrier (CDA), de heer R. Knops (CDA), de heer M. van Dam (PvdA), de heer H.E. Waalkens (PvdA), de heer E. Irrgang (SP), de heer A. Nicolaï (VVD), de heer R. de Roon (PVV) en de heer C. Vendrik (GroenLinks).