Ton Boot en Okke Te Velde betrokken bij basketballschool Calandlyceum


AMSTERDAM, 20100103 -- Succescoach Ton Boot en 120-voudig basketballinternational Okke te Velde zijn betrokken bij "Caland Jeugd Basketball", een nieuw opgerichte basketballschool op het Calandlyceum in Amsterdam. Boot is betrokken als lid van de Raad van Advies van de organiserende Stichting Ontwikkeling Jeugd Basketball (SOJB), waarvan Te Velde voorzitter is.

Vanaf komend schooljaar, 2010-2011, zal de stichting middels het project "Caland Jeugd Basketball" structurele en individueel gerichte basketballtraining verzorgen op het Calandlyceum.

Deelnemers aan Caland Jeugd Basketball moeten leerling zijn van het Calandlyceum. Zij komen in een speciale sportklas en krijgen vier lesuren per week basketballtraining van een nog aan te stellen gespecialiseerde en deskundige trainer. De basketballtrainingen die zij op school afwerken, vinden plaats in Sportcentrum Caland, dat direct naast de school ligt en het op één na grootste sportcentrum van Amsterdam is.

In het eerste jaar zullen de deelnemers van de brugklasleeftijd zijn; in de vijf jaren daarna zal via doorstroming worden toegewerkt naar deelname van alle leeftijdsgroepen binnen het voortgezet onderwijs. Ook werkt de stichting toe naar het uitbreiden van het aantal trainingsuren door niet alleen ònder schooltijd training aan te bieden, maar ook daarvoor en daarna.

De deelnemers zullen niet in competitieverband voor de school uitkomen. Zij blijven gewoon bij hun eigen club trainen en spelen. De basketballtrainingen die zij op school afwerken, vinden plaats in Sportcentrum Caland, dat direct naast de school ligt en het op één na grootste sportcentrum van Amsterdam is.

Het Calandlyceum is de enige LOOT-school in Amsterdam. Voor de deelnemers aan "Caland Jeugd Basketball" is het hebben of verkrijgen van de LOOT-status overigens geen verplichting. (LOOT staat voor Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport.)

Het Calandlyceum heeft sporttalenten voortgebracht als de basketballers Rogier Jansen, Raoul Heinen, Jinga Gosschalk, Nenad Cvjetkovic en Sydmill Harris; de voetballers Gregory van der Wiel, Urby Emanuelson, Nigel de Jong en Jeremain Lens; meerkampster Jolanda Keizer en tennisser Martin Verkerk.

In brede zin wil de Stichting Ontwikkeling Jeugd Basketball jonge basketballers extra mogelijkheden bieden om hun talenten te ontwikkelen. De stichting richt zich daarbij op twee hoofdzaken. Ten eerste het aanbieden van extra trainingsuren aan jeugdige basketballers in schoolverband, naast de trainingsuren die ze al bij hun basketballclubs aangeboden krijgen. Door de combinatie tussen de trainingen/wedstrijden bij hun eigen basketballvereniging en basketballtrainingen op school kunnen jonge basketballers in de toekomst zó veel uren aan hun sport besteden, dat ze zich beter kunnen ontwikkelen.

Ten tweede richt de stichting zich op samenwerken met andere partijen binnen het Nederlandse basketball. Zo zijn er al partnerschappen tot stand gekomen met reeds bestaande basketballscholen in Groningen, Hoorn, Rotterdam en Eindhoven, alsmede de daaraan verbonden basketballclubs Gasterra Flames, Hoppers Hoorn, Rotterdam Challengers en Almonte.

In het kader van "Caland Jeugd Basketball" werkt de stichting samen met vijf belangrijke jeugdbasketballclubs in de regio Amsterdam (Mosquitos, BV Lely, BV Amsterdam, Harlemlakers en ProBuild Lions Landsmeer) en wil die samenwerking uitbreiden naar de andere clubs met jeugdleden in de regio. De stichting werkt ook samen met de Nederlandse Basketball Bond.

Ton Boot, die als basketballcoach veertien nationale titels won en als speler vijf, is het eerste lid van de nieuw geformeerde Raad van Advies van de stichting. Het bestuur van de stichting wordt naast Okke te Velde (oud-speler van onder meer Den Helder en van beroep manager Human Resources) gevormd door Inge van der Veen (oud-basketballinternational en vakleerkracht bewegingsonderwijs), Brord Brugman (basketballtrainer en student Sport en Bewegen aan de Hogeschool INHolland) en Frank Vischschraper (oud-eredivisiebasketballer en basketballjournalist).

Stichting Ontwikkeling Jeugd Basketball (SOJB)





ingezonden persbericht