Konijntje op nieuwjaarsdag gedumpt bij afvalcontainer


AMSTERDAM, 20100103 -- Op 1 januari is door Comité Dierennoodhulp op de Populierenweg in Amsterdam het eerste verwaarloosde konijntje dood gevonden. Het jonge dwergkonijntje was in zijn sterk vervuilde kooi als afval naast een afvalcontainer gezet. Hooi of ander voor het konijn noodzakelijke voeding ontbrak. Onduidelijk is of het konijntje door de vrieskou is overleden of door de duidelijk aanwezige tekenen van verwaarlozing. Helaas is dit konijntje één van de honderdduizenden huisdieren die dit jaar weer slachtoffer worden van mensen die in een opwelling een dier kopen en die daarna op geen enkele wijze tegemoet komen aan de behoeften van het dier.

Als ze het dier zat zijn wordt het eenvoudigweg bij het grofvuil gezet of ergens anders gedumpt. Enige schaamte ontbreekt blijkbaar terwijl de eigenaar zich toch terdege schuldig maakt aan een strafbaar feit door het dier de nodige zorg te onthouden. Uit onderzoek is gebleken dat dierenwinkels nauwelijks of geen informatie geven over de behoeften van het dier en op welke manier het verzorgd en gehuisvest dient te worden. Honderdduizenden dieren lijden hierdoor onnodig en sterven vroegtijdig. Comité Dierennoodhulp verzoekt de brancheorganisatie en de Amsterdamse dierenwinkels daarom te stoppen met de handel in huisdieren.

Een konijn is een sociaal dier dat gezelschap van een ander konijn nodig heeft en voldoende bewegingsvrijheid om te kunnen huppelen en graven. Met de juiste huisvesting en verzorging kunnen konijnen wel tien jaar worden. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de meeste konijnen (en veel andere huisdieren) door eenzaamheid, stress, slechte huisvesting en verzorging niet eens de drie jaar halen. Het geval van dit jonge dode dwergkonijntje staat daarom helaas niet op zichzelf. In 2010 is er nog geen enkele regelgeving voor deze huisdieren gemaakt waarin goede huisvesting en welzijn gewaarborgd zijn. De particulier kan met deze dieren uitspoken wat hij of zij wil. Er is immers toch niemand die deze dierenmishandeling aanpakt. De dierenhandel maakt handig gebruik van het gebrek aan regelgeving. De konijntjes, hamsters* en andere dieren worden als industrieproducten op grote schaal gefokt in dieronwaardige omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de vee-industrie voordat ze in de dierenwinkels belanden. Eenmaal daar aangekomen wordt het zo schattig uitziende dier voor weinig geld maar al te vaak ondoordacht gekocht. Wanneer de dieren binnen enkele weken niet verkocht worden, zijn ze te oud voor de verkoop en alleen nog goed om te eindigen als voedsel voor slangen of andere roofdieren. Alleen al hamsters gaan met duizenden wekelijks over de toonbank. Het is eerst nog leuk, maar al gauw is men er snel op uitgekeken en verpietert het dier in zijn te kleine kooi of wordt het zoals dit dwergkonijntje als een ding eenvoudigweg op straat gezet of soms zelfs in de vuilcontainer. De dierenambulance in Amsterdam rukt talloze keren uit voor gedumpte dieren. Zij maken daarbij de meest onvoorstelbare en wrede praktijken mee zoals kinderen die voor de lol met hamsters voetballen. Ook de opvangcentra zitten hierdoor vol met gedumpte dieren. Het wordt hoog tijd dat voor het houden en verhandelen van deze dieren strenge welzijnsregels worden opgesteld.

*Zie Keuringsdienst van Waarde over hamsters player.omroep.nl/?aflID=8787897

Comité Dierennoodhulp





ingezonden persbericht