NOVA
04-01-2010

Onrust in Culemborg
In de wijk Terweijde in Culemborg zijn gisteravond door opstootjes twee mensen lichtgewond geraakt. Afgelopen jaarwisseling gingen ook al groepen Molukse en Marokkaanse jongeren elkaar te lijf. De politie heeft na die incidenten in totaal zes mensen opgepakt. Vandaag voeren de gemeente en politie overleg over de situatie.

In NOVA vanavond het laatste nieuws vanuit Culemborg. In de studio reageert Dick Corporaal, oud-burgemeester van Zwijndrecht en Leerdam en nu voorzitter van het interactieteam dat gemeenten adviseert bij spanningen tussen etnische groepen.

Daklozen (z)onder dak
In Groningen, waar het afgelopen nacht min 12 graden was, zijn ongeveer 25 mensen dakloos. Met de politie is afgesproken dat deze mensen, wanneer bekend is waar ze buiten verblijven, opgehaald worden door de politie en naar opvangcentra worden gebracht. Maar niet alle daklozen voelen daar iets voor.

De strijd om het smartengeld van Trafigura
Drie jaar geleden werd giftig afval gedumpt in en om de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Zeker 15 mensen stierven en duizenden werden ziek. Het afval was afkomstig van het schip de Probo Koala, dat de vracht vervoerde voor het in Nederland gevestigde bedrijf Trafigura. Ook in het dorpje Djibi werd afval gedumpt. De inwoners hebben tot op de dag van vandaag geen cent gezien van de beloofde schadevergoeding en het afval ligt er nog steeds.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)