Stimuleringsfonds voor de Pers

Openstelling subsidieregeling Persinnovatie

Vanaf 4 januari 2010 is het mogelijk een subsidieaanvraag in te dienen op grond van de Subsidieregeling Persinnovatie. Deze regeling staat in 2010 open voor innovatieve projecten die gericht zijn op journalistieke producten, diensten of werkwijzen. Hieronder valt een breed scala aan journalistieke functies, op het gebied van nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van politieke meningsvorming. De regeling is bedoeld om innovatie in de persbedrijfstak te stimuleren en daarmee vooral bestemd voor (uitgevers van) gedrukte media, maar beperkt zich daartoe niet. De projecten kunnen ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de audiovisuele media, internetproducten, mobiele dragers, of combinaties daarvan (crossmediale projecten). Het fonds zal bij uitvoering van deze innovatieregeling prioriteit geven aan projecten, waarbij een of meer (uitgevers van) printmedia betrokken zijn.

De regeling is een uitwerking van het Adviesrapport 'De volgende editie' van de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers uit 2009. Met deze regeling wordt tevens geëxperimenteerd met het stimuleren van de functiebenadering in het (pers)beleid, indachtig het advies 'Focus op Functies' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uit 2005 en het Advies Persbeleid van het Stimuleringsfonds voor de Pers uit 2008.

Aanvragen kunnen in twee rondes worden ingediend: de eerste ronde sluit, mede op verzoek van de persbedrijfstak, op 15 februari 2010; de tweede ronde op 15 september 2010. Per ronde is een subsidiebedrag van maximaal 4 miljoen euro beschikbaar.