KRO

Nieuwe serie KRO Spoorloos

Uitzenddatum: 04/01/2010

Eerste aflevering: geen geluk met mannen

Marleen (23) groeide op in een Brabants adoptiegezin. Haar Nederlandse ouders Fanny en Wim reisden eind 1986 naar Sri Lanka om hun kindje op te halen. Kort nadat Fanny en Wim daar aankwamen, waren ze met andere ouders getuige van een naar voorval.

Bij een busstation werd een jonge vrouw met een baby onder haar arm achtervolgd door een groep mannen. Een buschauffeur spoorde de Nederlanders aan om te hulp te schieten. Ze omsingelden de vrouw en het lukte hen om haar veilig hun bus in te loodsen. Volgens de chauffeur zouden moeder en kind de achtervolging anders niet hebben overleefd. De jonge moeder werd achternagezeten omdat ze ongehuwd zwanger was geraakt en weigerde afstand te doen van haar kind. De gebeurtenis maakte duidelijk hoe kwetsbaar vrouwen waren in dat land. Mannen eisten dat ze zich nederig gedroegen.

Inmiddels is duidelijk dat de biologische moeder van Marleen ook het nodige te stellen heeft gehad met mannen. De vader van Marleen liet haar al voor de geboorte van hun kind in de steek. Haar volgende partner bleek zwaar verslaafd te zijn aan alcohol. De derde partner in het leven van moeder was militair. Hij is omgekomen tijdens gevechten met Tamil Tijgers.

KRO Spoorloos, maandag 4 januari 2010 rond 21.10 uur op Nederland 1