Gemeente Kollumerland

PB 53/2009 Opening expositie tijdens nieuwjaarsreceptie

Kollum, 24 december 2009

Op maandag 4 januari 2010, âs avonds vanaf acht uur, wordt in het gemeentehuis in Kollum voor alle inwoners en verdere belangstellenden de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kollumerland c.a. gehouden. Het gemeentehuis is open vanaf half acht.
Tijdens de receptie opent burgemeester Bearn Bilker de expositie ingericht door Hennie Dijk â Stel uit Oudwoude en Rein Halbersma uit Kollum. Twee kunstenaars uit de gemeente die beide zeer regelmatig exposeren. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Carla de Bruine uit Kollum.

Het is traditie geworden dat tijdens de nieuwjaarsreceptie een nieuwe expositie wordt geopend. De organisatie van de ânieuwjaarsexpositieâ is in handen van Stichting Kunst Kollumerland.
De gemeente Kollumerland c.a. heeft vele goede kunstenaars en daar zijn we trots op. Om daar uiting aan te geven wordt het gemeentehuis beschikbaar gesteld voor exposities.

Hennie Dijk - Stel
Hennie Dijk vindt haar inspiratie dichtbij: in huis, buiten op het erf en in de omsloten tuin. Dit als tegenhanger van de drukke digitale buitenwereld. Op het platte vlak vastleggen wat in je ooghoek langs flitst â waar je naar staart - of waar je op inzoomt. Gevoel voor schoonheid en tuinonderhoud zijn voor haar een logisch gevolg van elkaar. Je geeft vorm aan de natuur, die je moet snoeien en indammen of uitbundig laten groeien. Je kleurgevoel wordt ieder moment geprikkeld. Daar ontstaan spontane notities van de essentie, fors in acryl- of olieverf of klein met inkt. Genoeg voor een poëtisch verhaal.

Hennie Dijk heeft de mensen geschetst die rondom haar in Kollumerland leven, werken en spelen. Gewoon in de supermarkt, de garage, langs het voetbalveld, op het schoolplein en in en om het gemeentehuis. Zo heeft ze voor deze expositie ook gewoon de burgemeester geschilderd: een speciaal doek van de burgervader met in zijn handen een oranjeboom in een koninklijk blauwe pot. Haar uitleg hierbij is dat de Nassauâs de ene pijler is waarop Fryslân groot geworden is. De andere pijler is ûs Mem, vertaald in het werk van Rein Halbersma, de zwartbonte herkauwer.
Voor meer informatie zie www.artuin.nl

Rein Halbersma
Rein Halbersma werd geboren te Leeuwarden en groeide op in Wanswerd a/d Streek. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor tekenen. Na 1979 ging hij zich serieus aan de kunst wijden en volgde een tiental jaren lessen bij verschillende kunstenaars. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren zoals koeien, de ranke elegante Friese paarden, de sterke geblokte Belgische trekpaarden en de Schotse Hooglanders in het Lauwersmeergebied.
Daarnaast ook de omgeving van zijn woonplaats Kollum en het Noord Oost- Friese landschap in al zijn verscheidenheid, zoals het uitgestrekte kleigebied, het Lauwersmeer en de bossen van Veenklooster.

Wandelend, fietsend of rijdend in de auto beklijven beelden op het netvlies van kunstenaar Rein Halbersma. De weerbarstige kleilandschappen in het noorden van Fryslân, die ene koe in de grote groep. Een fluweelzachte neus naast weerbarstige manen van een Belgisch trekpaard, om maar even een paar voorbeelden te noemen. Een beeld en compositie welke in gedachten ontstaat, probeert hij al schilderend te verbeelden. De materie speelt hierbij een belangrijke rol in zijn werk.
Intuïtief en gevoelsmatig probeert hij zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen.
Bij de dieren gaat het niet om aaibaarheid, maar om lichaamstaal de uitdrukking in de ogen of jeuk aan de huid.
Wanneer âs winters op de bouwlanden water in de diepe voren blijft staan geeft dat een enorm ruimtelijk effect. Zo neemt het water het land weer in bezit, vanwaar uit het is ontstaan. Voor meer informatie zie www.reinhalbersma.nl

Bezichtiging expositie
De expositie is te bezichtigen van 5 januari tot en met 19 februari 2010, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 â 12.00 uur). Het gemeentehuis is âs middags gesloten, maar u kunt wel de expositie bezichtigen op maandag tot en met donderdag van 13.00 â 16.00 uur. Op woensdag kan dit tot 19.30 uur.

Relatiegeschenk
De schetsen van mensen van mevrouw Dijk samen met de landschappen van Kollumerland c.a. van de heer Halbersma vormen de inhoud van het boekje dat de gemeente dit jaar als relatiegeschenk meegeeft aan de gasten van de nieuwjaarsreceptie.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.