NCRV

NCRV Dokument De zee lacht me toe

NCRV Dokument De zee lacht me toe portretteert bewoners sloopwijk Delfzijl

Maandag 4 januari 2010

Ned 2, 22.50 uur

Leven naast de sloophamer

Wie zijn de mensen die tegen wil en dank in hun huis blijven wonen, terwijl de sloophamer om hen heen al door de muren dendert? De documentaire De zee lacht me toe portretteert de bewoners van een volkswijk in Delfzijl, waar al jaren sloopwerkzaamheden plaatsvinden. Aan de hand van kleine en grote levensverhalen wordt een beeld geschetst van de eens dichtbevolkte wijk die langzaam maar zeker verdwijnt.

Het Groningse Delfzijl is in hoog tempo aan het leeglopen. Vooral jongeren trekken naar het westen op zoek naar werk. Uit nieuwe cijfers blijkt dat in 2030 maar liefst 60% van de bevolking ouder is dan 50 jaar. De afgelopen jaren gingen al 5500 woningen tegen de vlakte.

Met behulp van persoonlijke fotoâs en archiefbeelden vertelt De zee lacht me toe de bijzondere verhalen van de laatste bewoners. Te midden van stof en onttakelde woningen met dichtgespijkerde ramen vertellen gewone mensen hun verhalen, terwijl ze doorgaan met het leven van alledag.

Zo vertelt het oudere echtpaar Gerard en Tinie, zittend in de serre van hun huis, dat ze nooit op vakantie gaan omdat de bloemenpracht in hun achtertuin mooier is dan op een camping. De vijftiger Peter kwam op driejarige jarige leeftijd in de buurt wonen. Zijn vader en zijn moeder zijn er alle twee gestorven en nu moet hij weg âuit het huis waar alles is gebeurdâ. Alfred wil niet weg uit zijn woning en blijft net zo lang zitten tot zijn meisje bij hem terug komt.

Met het verdwijnen van de wijk wordt de herinnering aan wat zich in hun huis heeft afgespeeld steeds belangrijker. Het Resultaat is een film over herinneringen, optimisme en levenskracht. Filmmaakster Saskia Gubbels begon enkele jaren terug met de opnamen voor deze film toen ze op bezoek bij haar schoonouders in Delfzijl toevallig in de wijk belandde.

De zee lacht me toe kreeg tijdens het afgelopen Nederlands Filmfestival een nominatie voor een Gouden Kalf in de categorie âBeste korte documentaireâ. Uit het juryrapport:

âWat begint als een reportage over de sloop van een volkswijk, ontwikkelt zich tot een intiem en ontroerend portret van bewoners die gedwongen worden hun wijk te verlaten. Saskia Gubbels slaagt erin echt dichtbij te komen en weet ons door de openhartige en oprechte verhalen, de pijn en de dromen van deze mensen te laten voelen.â

De zee lacht me toe is geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties.