NCRV

Schepper & Co

Een goed voornemen: hulp vragen

Maandag 4 januari 2010

17.10 uur, Nederland 2

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar, maandag in het NCRV-programma Schepper & Co: durf de mensen om je heen om hulp te vragen als je ziek wordt. Want dat zijn we in onze geïndividualiseerde maatschappij verleerd. We willen graag zo lang mogelijk onze onafhankelijkheid behouden. En àls we al hulp nodig hebben vragen we dat het liefst aan professionals. Maar afhankelijkheid blijkt lang niet altijd alleen maar kommer en kwel te zijn.

Jacobine Geel ontvangt oud-presentator van RKKâs Kruispunt, Leo Fijen. Hij beschrijft in zijn boek Na de val hoe hij na een val op het ijs zijn pols brak en afhankelijk werd van anderen. De gedwongen rust gaf hem de boodschap na te denken over zijn leven en de keuzes die hij daarin maakte.

Verder is te gast hoogleraar zorgethiek Annelies van Heijst: âOnze allergie voor afhankelijkheid maakt het moeilijk om deze op een gezonde manier te waarderen en te bezien. We worden afhankelijk geboren en de meesten van ons sterven ook in afhankelijkheid. Het is een gegeven dat bij het leven hoort.â En na een hartfalen raakte Rina Brunt afhankelijk van zorg. Zij vond het moeilijk om aan professionele verzorgers hulp te vragen.