Duurzame groei van Airtricity gevat in nieuwe naam 'SSE Renewables'

04/01/2010 10:49

Airtricity Offshore Limited

Het Ierse Airtricity, heeft vandaag - 4 januari 2010- haar project-ontwikkelingstak voor duurzame energie omgedoopt tot 'SSE Renewables'. Het hoofdkantoor zal gevestigd zijn in Dublin. Met meer dan 17 kantoren en meer dan 200 medewerkers zal SSE Renewables actief zijn door heel Europa en een leidende positie hebben.

SSE Renewables zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en bouw van alle duurzame projecten van moederonderneming 'Scottish and Southern Energy'(SSE), een energieleverancier uit het Verenigd Koninkrijk. Voorbeelden van deze projecten zijn windparken op land en op zee, energie uit waterkracht, getijdenenergie, zonne-energie en energie uit biomassa. Airtricity werd in februari 2008, na een overname door SSE, reeds onderdeel van dit energiebedrijf.

SSE is momenteel de drijvende kracht achter duurzame energie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het heeft een duurzame productiecapaciteit van 2200 MW en in totaal maar liefst 15.000 MW aan duurzame energieprojecten in aanbouw, vergund of in ontwikkeling.

SSE Renewables ontwikkelt momenteel twee van Europa's grootste windparken. Een windpark op land, genaamd 'Clyde', met een vermogen van 350 MW in the Upper Clyde Valley in Schotland en een offshore windpark met een vermogen van 504 MW voor de kust van Suffolk, Engeland. Dit laatste gebeurt in samenwerking met joint venture partner RWE. Naast deze projecten en de exploratie en ontwikkeling van andere duurzame technologieën zal SSE Renewables verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van bijna 2500 MW reeds vergunde Europese offshore windparken voor de kust van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Evenals de ontwikkeling van bijna 1500 MW aan reeds vergunde Europese windparken op land in Zweden, Portugal, Italie, Groot Britannie en Ierland.

Ian Marchant (CEO van SSE) "Sinds 2008, toen Airtricity onderdeel werd van SSE, heeft het Airtricity team de duurzame activiteiten van SSE naar het huidige niveau getild. Nieuwe paden werden verkend. De focus en de kennis van het team zijn verbreedt van windenergie naar alle mogelijke vormen van duurzame energie. Met de naamswijziging naar SSE Renewables wordt erkend dat de expertise van onze mensen inmiddels het volledige spectrum van duurzame energie beslaat".

Samenwerking SSE Renewables en DONG Energy voor windenergie op zee in Nederland

SSE heeft onlangs met het Deense DONG Energy een joint venture gesloten die gericht is op de ontwikkeling van windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Er werden door SSE Renewables reeds drie (Wbr) vergunningen verworven voor de offshore windparken 'West Rijn', 'Breeveertien II' en 'Den Helder 1'. In maart zal de joint venture meedingen naar subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor de bouw van deze windparken, die ontwikkelt zijn tijdens de zogenaamde 'Ronde 2'. De joint venture richt zich ook op de ontwikkeling van windparken op zee in 'Ronde 3'. Waarin de Nederlandse overheid haar doelstelling van 6000 MW offshore wind in 2020 wil realiseren.

Frank Oomen (Project Director, Joint Venture SSE Renewables- Dong Energy)vanuit de vestiging in Rotterdam: "Het is de verwachting is dat de bundeling van de gezamenlijke expertise en ervaring op het gebied van offshore projectontwikkeling, constructie en -exploitatie, zal leiden tot nog grotere slagkracht. Wij zijn zeer tevreden met de joint venture, omdat hiermee twee leidende, internationale ontwikkelaars van offshore wind energie projecten aangeven dat Nederland een belangrijke markt is. De samenwerking geeft een zeer goede uitgangpositie om de komende jaren succesvol offshore windprojecten te ontwikkelen".





http://www.sserenewables.com