Milieudienst Rijnmond

Minder effect van vuurwerk op fijn stof concentraties

04.01.2010 10:30

De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft tijdens de jaarwisseling lagere concentraties fijn stof gemeten als gevolg van het afsteken van vuurwerk dan vorig jaar. De combinatie van vuurwerk en sterke noordoosten wind zorgde ervoor dat de concentraties wel hoger dan normaal waren maar veel lager dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar tijdens de jaarwisseling. Op bijna alle meetpunten waren de concentraties gedurende de `piekuren' ruim onder de waarden van voorgaande jaren.

Concentraties fijn stof

De DCMR meet van minuut tot minuut de concentraties van fijn stof op een aantal meetpunten in de regio. Fijn stof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen. Het hoogste uurgemiddelde werd gemeten op meetstation Schiedam. Het gemiddelde van het eerste uur van 2010 was 544 microgram per m3 (µg/m3). Vorig jaar was dit 675 µg/m3. Op de meetpunten in Schiedam en Rotterdam Noord zijn in verhouding hoge concentraties fijn stof gemeten. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat er grote hoeveelheden vuurwerk in de nabijheid van het meetpunt zijn afgestoken. Op de overige meetpunten lagen de fijn stof condentraties ruim vijftig procent onder de gemeten waarden in 2009.

Weersomstandigheden rond jaarwisseling

Op oudejaarsdag was er sprake van een sterke noordoostelijke wind waardoor stofdeeltjes, die vrijkwamen bij het ontsteken van vuurwerk zich snel verspreid hebben. Als gevolg hiervan zijn de gemeten stofconcentraties relatief laag ten opzichte van voorgaande oudejaarsdagen. De effecten van het vuurwerk op de fijn stof concentraties waren na drie uur al niet meer meetbaar op de meetpunten van de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Effect weer en soort vuurwerk

De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effecten van vuurwerk op de luchtkwaliteit. Bij mistig, koud en windstil weer, zoals vorig jaar het geval was, zijn de concentraties veel hoger. Bij harde wind, zoals tijdens deze jaarwisseling, wordt de vervuiling snel verdund en verdreven en zijn de concentraties lager. Ook de hoeveelheid en het soort vuurwerk spelen een rol. Vuurpijlen die hoog in de lucht ontploffen, zorgen voor minder vervuiling in de lagere luchtlagen dan knalvuurwerk op de grond.

www.dcmr.nl/luchtkwaliteit

De concentraties fijn stof tijdens de jaarwisseling en in de periode erna is op deze website na te zien. Daar staan ook de gemiddelde uurwaarden van de afgelopen week per meetlocatie.