Dura Vermeer

Rotterdam - 04 januari 2010

Meest duurzame monument Central Post opgeleverd

Na een renovatie van bijna drie jaar heeft Dura Vermeer Bouw Rotterdam het nieuwe kantoorgebouw Central Post aan het Delftseplein in Rotterdam aan opdrachtgever LSI project investment nv opgeleverd.

Voormalige postsorteercentrum
De oplevering werd feestelijk gevierd met alle bij de bouw en realisatie betrokken partijen zoals nieuwe huurders, medewerkers gemeente Rotterdam en vele adviesbureaus. Het voormalige postsorteercentrum naast Rotterdam Centraal telt in de nieuwe situatie veertien verdiepingen en bestaat uit ruim 53.000 m2 bvo hoogwaardige kantoorruimte, 244 parkeerplaatsen en publieke en openbare functies op de begane grond. De nieuwe huurders Prorail, TNT, Achmea Vitale, Achmea Health Centers, Marlies Dekkers Group, Ingenieursbureau Zonneveld, Winnock en Stichting Bureau Jeugdzorg Rotterdam nemen de komende periode hun intrek in het gebouw. In de eerste helft van 2010 wordt het gebouw officieel geopend.

Rotterdam Central District
De nieuwe functie van Central Post sluit uitstekend aan op de ambities van Rotterdam Central District, het nieuwe 24-uurs (zaken)district rondom het nieuwe Rotterdam Centraal. Met Central Post en WeenaBoulevard (Schiekadeblok) biedt LSI project investment nv in dit gebied ruimte aan circa 300.000 m2 hoogwaardige kantoren, woningen, leisure en winkels. LSI draagt hiermee in belangrijke mate bij aan een sterkere economie en een aantrekkelijke levendige stad.

Flexibel en duurzaam monument
Het industriële erfgoed is uniek door zijn enorme vloeren met een diepte van circa 34 meter die basis zijn voor flexibele kantoorconcepten. De originele industriële structuur vormde de basis voor de renovatie. In juni jongstleden ontving Central Post een Greencalc Label met een A-score (MIG 252). Het gebouw is benoemd tot meest duurzame monument van Nederland en is tevens het meest duurzame grote gebouw. Ten opzichte van het Bouwbesluit van 2007 is de CO2-uitstoot van het gebouw met 40% gereduceerd. Hiermee wordt voldaan aan de ambitieuze doelstellingen uit het Lente-akkoord en het convenant met de gemeente Rotterdam.

Van postsorteercentrum naar Rotterdamse hotspot Het gebouw werd eerder al opgeleverd in 1958. Toen verhuisde het Staatsbedrijf der PTT van de Coolsingel naar het nieuwe Expeditie Knooppunt langs het spoor bij station Rotterdam. Tot begin jaren negentig had PTT Post hier een belangrijk regionaal knooppunt en vonden vele Rotterdammers en mensen uit de regio hier een werkplek. In de nieuwe opzet biedt Central Post een werkplek aan circa 2.000 werknemers.