Gemeente Zoetermeer

Jaarwisseling Zoetermeer onrustig, maar beheersbaar verlopen

De Oud en Nieuw viering in Zoetermeer is onrustig, maar beheersbaar verlopen. Bureau Zoetermeer van de politie Haaglanden heeft gemeld dat op verschillende plekken in de stad overlast was van jongeren en vuur. In het Gneis is in overleg met burgemeester Waaijer rond 03.30 uur de ME ingezet. Hier weigerde een groep te vertrekken nadat zwaar vuurwerk was afgevuurd op politieagenten. Hierbij zijn twee personen aangehouden die ervan verdacht worden lawinepijlen op agenten te hebben afgevuurd. In totaal zijn in Zoetermeer zeven aanhoudingen verricht.
Op diverse plekken in de stad waren kleine brandjes en zijn brievenbussen, vuilnisbakken, winkelruiten en abri's vernield. Burgemeester Waaijer: "Al met al kan gesproken worden van een relatief onrustige jaarwisseling. Gelukkig is voor de meeste bewoners van onze stad de jaarwisseling gezellig en zonder problemen verlopen. En zo hoort het ook. Helaas zijn er toch weer vervelende incidenten geweest, waarbij ook hulpverleners doelwit waren. Ik betreur het zeer dat het nodig was de ME in te zetten."

Dit jaar was er in de wijk Oosterheem wederom een groot vreugdevuur, waarbij bewoners van de wijk nauw betrokken waren. Het vreugdevuur was weer een succes.
Dit jaar zijn weer extra particuliere beveiligers en de WAS-teams (Wijk en Agent Samen) ingezet, was er voorlichting aan jongeren en is een beroep gedaan op de alertheid van bewoners die rondom sommige scholen wonen. Ook zijn er meer jongerencentra open geweest met een jaarwisselingsfeest.

In de voorbereiding naar de jaarwisseling hebben de gemeente, politie, brandweer, jongerenwerk, HALT, MOOI, de WAS-teams en Team Handhaving weer nauw samengewerkt. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, bewoners en maatschappelijke organisaties stond hierbij voorop.
De jaarlijkse evaluatie in de loop van januari gaat dieper in op hoe de Oud en Nieuw viering is geweest.