Alleen Leidende Organisaties zullen duurzaam herstel brengen

04/01/2010 12:20

Burson-Marsteller BV

"Persoonsgebonden leiderschap ernstig overschat"

4 januari 2010 - De wereld zoekt leiders die ons de weg wijzen om uit de crisis te komen in het bedrijfsleven en in de politiek. Deze benadering is echter gemakzuchtig en simplistisch vindt Marja Wagenaar, directeur van Leadershipint. "Willen bedrijven en organisaties echt beter uit de crisis komen dan dat ze erin gingen dan mogen we veel meer verwachten van Leidende Organisaties dan van persoonsgebonden leiderschap. Alleen dan zal duurzaam herstel mogelijk zijn".

Wagenaar is op 1 januari 2010 gestart met het bedrijf Leadershipint. dat is gespecialiseerd in het creëren van succesvol en duurzaam leiderschap. Leadershipint. richt zich op het creëren van Leidende Organisaties. Marja Wagenaar: "De oorzaken van de huidige economische crisis vragen om een meer ethische benadering van leiderschap, waarbij eigenbelang plaatsmaakt voor het belang van het bedrijf en de directe omgeving daarvan. De enige manier om blijvende winstgevendheid en een succesvolle strategie te waarborgen is om leiderschap in de gehele bedrijfsorganisatie te verankeren. De malaise in de banksector kon ontstaan doordat persoonlijk gewin de boventoon kon voeren, risico's onder tafel werden geveegd en klanten er nauwelijks toe deden. De organisatie als leidend geheel bestond niet meer. Dat moet veranderen."

Het concept van de Leidende Organisatie van Leadershipint. richt zich op het bedrijf of de organisatie als geheel en zorgt ervoor dat de kwetsbare afhankelijkheid van individuele leiders afneemt. Deze benadering past ook veel beter bij de hedendaagse onderneming die bestaat uit betrokken en hoog opgeleide kenniswerkers en werkt voor betrokken en mondige klanten.

De leiders in deze bedrijven of organisaties moeten beschikken over een set leiderschapscompetenties die het bedrijf als geheel sterker maken. Sommige van deze competenties zal een leider al in huis hebben, terwijl anderen moeten worden ontwikkeld. "Welke combinatie van deze set leiderschapskwaliteiten tot het beste resultaat leidt is sterk afhankelijk van de specifieke situatie van een bedrijf of organisatie. Een leider die dat niet beseft zal in de ene situatie slagen en in de andere compleet mislukken. Aandacht voor de Leidende Organisatie is dan ook noodzakelijk om duurzaam uit deze crisis te komen.", aldus Marja Wagenaar.

Leadershipint. focust zich op de advisering van bedrijven, organisaties en personen die leidend willen zijn op hun eigen gebied én ten opzichte van hun concurrenten. De aanpak van Leadershipint. is de afgelopen jaren in de praktijk ontwikkeld bij de opbouw van Leidende Organisaties in strategie en in uitvoering in zeer uiteenlopende landen en omstandigheden. "Om te zorgen dat een nieuwe strategie ook snel tot het gewenste bedrijfsresultaat leidt moet je door de hele organisatie heen een aantal vaste stappen doorlopen die overal hetzelfde zijn en tegelijk rekening houden met de lokale bedrijfscultuur. Een organisatie in Duitsland of in Spanje reageert bijvoorbeeld geheel anders op zo'n veranderingsproces dan een bedrijf in Nederland.", zo stelt Marja Wagenaar.





http://leadershipint.com