Gemeente Laarbeek


Strooien op de Laarbeekse wegen

LAARBEEK De afgelopen weken is wel weer gebleken hoe snel sneeuw en ijzel de wegen spekglad kunnen maken. De buitendienst van de gemeente Laarbeek is continu in touw geweest om de wegen begaanbaar te houden.

Veiligheid voorop!
Bij het bestrijden van gladheid hebben we echter ook uw hulp nodig. Door uw trottoir zoveel mogelijk sneeuwvrij te maken maakt u het een stuk veiliger voor iedereen. Denk er ook eens aan om voor uw buren die misschien wat moeilijk uit de voeten kunnen vooruit te helpen.

Daarnaast moet u als weggebruiker bij gladheid natuurlijk extra voorzichtig zijn. Als de strooiwagens aan het werk zijn, laat ze dan hun werk doen. Vorige week bleek herhaaldelijk dat automobilisten (te) kort achter de strooiwagens gaan rijden en inhalen. De chauffeurs van de strooiwagens hebben alle aandacht nodig voor hun werk, als u onverwachte of ondoordachte manoeuvres uithaalt, brengt u hen én uzelf in gevaar.

Het strooibeleid en de strooiroutes
Gladheidbestrijding op álle wegen is tijdtechnisch niet haalbaar. Bovendien zou het milieu dan ook onnodig worden belast. De gemeente hanteert daarom de volgende prioriteiten bij de gladheidbestrijding.
* In de eerste fase wordt bij gladheid alleen gestrooid op hoofdwegen, doorgaande verbindingswegen naar omliggende gemeenten of dorpskernen, routes van het openbaar vervoer, ontsluitingswegen in de bebouwde kom en op industrieterreinen en doorgaande fietspaden en fietsroutes voor werk en schoolgaande kinderen.
* In de tweede fase (bij ernstige en aanhoudende gladheid) wordt zo gestrooid dat de meeste woningen zowel binnen als buiten de bebouwde kom binnen een redelijke afstand van een gestrooide weg liggen. In de tweede fase krijgen locaties waar ouderen wonen en scholen aanwezig zijn, voorrang.

De strooiroutes zijn ingedeeld op basis van het beschikbare materieel en zijn zo samengesteld dat zij op elkaar aansluiten en elkaar niet overlappen. Bij normale gladheid (fase 1) zijn binnen twee uur alle wegen en fietspaden gestrooid. De gladheidbestrijding wordt helemaal in eigen beheer door de gemeente Laarbeek uitgevoerd. De buitendienstmedewerkers en een aantal ingehuurde chauffeurs zijn 22 weken per jaar ingeroosterd en 24 uur per dag per mobiele telefoon oproepbaar.

De wijk Strijp in Aarle Rixtel is zo milieuvriendelijk mogelijk ingericht. Zo vloeit het hemelwater rechtstreeks in de retentievijvers en niet in het riool. Om de gevolgen voor het milieu zo beperkt mogelijk te houden wordt in deze wijk in de eerste fase geen zout gestrooid. Pas in de tweede fase wordt, in verband met de verkeersveiligheid, wél gestrooid in deze wijk.

Wanneer strooien?
Om op tijd te weten wanneer gladheid wordt verwacht is er een centraal alarmsysteem. De gemeente Eindhoven werkt hierin samen met de Verkeer en Weerservice van weerbureau HWS en Provinciale Waterstaat. Als de kans op gladheid ontstaat wordt dit doorgegeven aan de centrale meldkamer die op haar beurt Rijkswaterstaat en de verschillende gemeenten informeert. Zo wordt ook Laarbeek gewaarschuwd en gaat de Laarbeekse buitendienst vol in bedrijf.

Bij ernstige sneeuwval begint zout op de sneeuw pas te werken als er overheen gereden wordt. Het kan dus lijken dat op bepaalde wegen geen gladheidbestrijding is geweest terwijl er wel geschaafd is en er bovendien zout is gestrooid.