Politie Zaanstreek-waterland

Twaalf drankrijders

Regio, 02-01-2010 o Op en rond de feestdagen heeft de politie tijdens diverse alcoholcontroles en rijdende surveillances in de hele regio twaalf drankrijders van de weg gehaald.

Vier automobilisten moesten direct hun rijbewijs inleveren omdat ze de alcohollimiet fors hadden overschreden. Een 41-jarige man uit de Middenbeemster had het meest gedronken. De bestuurder had maar liefst vijfenhalf keer zoveel drank op als wettelijk is toegestaan. Medeweggebruikers waarschuwden de politie omdat zij de automobilist op kerstavond met lage snelheid (rond de 60 km per uur) over de A7 zagen rijden. De man reed in de richting van Purmerend en had beide rijstroken nodig. Ter hoogte van de afslag Zaanse Schans kregen agenten de bestuurder in het vizier. De man merkte de politieauto met zwaailicht in eerste instantie niet eens op. Maar na enige tijd wist de bestuurder zijn auto tot stilstand te brengen. De man werd meegenomen naar het politiebureau in Zaandijk waar een ademanalyse aantoonde dat er, zoals vermoed, nogal wat drank in het spel was (2,9 promille). De man verklaarde een halve fles sterke drank op te hebben.

Behalve met justitie krijgt de man ook met het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) te maken. Een psychiater zal in opdracht van het CBR onderzoek doen naar de rijgeschiktheid van de man. De uitkomst van het onderzoek bepaalt of de man zijn rijbewijs mag houden of dat het ongeldig verklaard wordt. De kosten van het onderzoek (ruim 900 euro) zal de man zelf moeten betalen.