FNV Bondgenoten

Treinschoonmakers Eindhoven in opstand tegen gierigheid Nedtrain

Zo'n 25 treinschoonmakers uit Eindhoven voeren maandagochtend actie bij Nedtrain. De schoonmakers hebben er schoon genoeg van. Ze worden overgenomen door een nieuw schoonmaakbedrijf en dat bedrijf rommelt met contracten en beloningen.

De Eindhovense treinschoonmakers verwijten hun opdrachtgever Nedtrain gierigheid. "Nedtrain wil champagnekwaliteit voor lauw bier-prijzen, dan krijg je dit soort gerommel".

De Eindhovense treinschoonmakers zijn het helemaal zat. Ze sluiten zich aan bij acties in heel het land. In december werden de onderhandelingen voor een nieuwe schoonmaak-cao afgebroken nadat werkgevers voor de 5e dag helemaal niks aan loon, reiskostenvergoeding en opleidingen te bieden hadden. Nu daar bovenop in Eindhoven ook nog eens sterk gerommeld wordt met de nieuwe contracten van de Eindhovense treinschoonmakers door hun nieuwe werkgever schoonmaakbedrijf Coppejans, is de maat dubbel vol. "We gaan de veroorzaker van deze ellende opzoeken: Nedtrain. NS-dochter Nedtrain ziet de schoonmaak als een noodzakelijk kwaad. Ze willen het liefst dat schoonmakers gratis komen werken. Nedtrain wil champagne-kwaliteit voor lauw bier-prijzen. Daardoor krijg je extreem hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en gerommel met beloningen." zegt FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer.

Meyer: "De schoonmakers in Eindhoven gaan niet langer lijdzaam toekijken. Ze stellen Nedtrain direct verantwoordelijk. En dat is terecht, zoals ook uit ons witboek blijkt. Rijke opdrachtgevers als Nedtrain geven miljoenen uit aan uitstraling en spreken mooie woorden over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar ondertussen wordt de treinschoonmaker uitgeperst als een sinaasappel, om de treinen voor dumpprijzen schoon te laten lijken." De schoonmakers zullen Nedtrain vragen in te grijpen in het gerommel én hun eenvoudige cao-eisen te ondersteunen. Ze zullen Nedtrain hun witboek en hun ultimatum overhandigen.

Eerder gingen de schoonmakers uit Zwolle, Groningen en Brunssum hun collega's in Eindhoven voor en sprak het Schoonmakersparlement op 12 december in Amsterdam uit dat de tijd van kletsen voorbij is. Schoonmakers komen steeds vaker succesvol in opstand. In 2009 baarden de schoonmakers van Schiphol landelijk opzien met hun maandenlange acties die uiteindelijk leidden tot een groot aantal verbeteringen.