Airport Weeze


2,4 miljoen passagiers, een plus van 58 %: Airport Weeze ook in 2009 weer een passagiersrecord

Airport Weeze heeft met 2.403.119 passagiers (2008: 1.524.955) en een toename van 57,6 % t.o.v. 2008 opnieuw een bovengemiddeld goed jaarresultaat bereikt en de afgelopen zomer naar boven aangepaste prognose van 2,3 miljoen passagiers nog eens duidelijk overtroffen. Daarmee was de derde grootste luchthaven van Noordrijn-Westfalen ook in 2009 de luchthaven met het hoogste groeipercentage van de 23 internationale luchthavens in Duitsland. Sinds 2006 heeft zich het aantal passagiers per jaar al verviervoudigd.

De grootste aanzet tot deze groei blijft de aanwezigheid van Europas grootste Low Cost Airline Ryanair: zij hebben de in 2007 geopende basis ook in het afgelopen jaar doelgericht uitgebouwd. Inmiddels zijn in Weeze al zeven Ryanair-jets gestationeerd, die de derde grootste luchthaven in NRW in het hoogseizoen met meer dan 50 bestemmingen in Europa en daarbuiten verbinden. In 2009 heeft de succesvolle Ierse luchtvaartmaatschappij in Weeze wederom 21 nieuwe routes geopend. Nieuw in het vliegprogramma zijn o.a. vakantiebestemmingen zoals Agadir, Fez, Porto, Béziers en Ibiza en sinds het afgelopen jaar zijn er ook nonstop vluchten vanaf Weeze naar andere Europese business metropolen zoals Bologna, Birmingham, Bratislava en Krakow.

Met Wizz Air kon de luchthaven in 2009 nóg een gerenommeerde Low Cost Airline welkom heten. Sinds de eerste vlucht in september verbindt de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Weeze met Boedapest op dit moment zijn er al twee vluchten per week.

Maar ook de vakantiereizen en chartervluchten hebben zich positief ontwikkeld: de bekende vakantieluchtvaartmaatschappij Hamburg international heeft in de zomer voor het eerst een Airbus A319 in Weeze gestationeerd. Sky Airlines, Transavia en Welcome Air ronden het behoorlijk uitgebreide vakantieprogramma in 2009 af.

De drukste dagen in 2009 waren overigens op 3 augustus met 10.849 passagiers. De augustus 2009 was ook de heetste maand van het jaar: Tijdens de vakanties in NRW en Nederland 290.994 passagiers in Weeze gestart en geland.

Luchthaven-directeur Ludger van Bebber is enthousiast over het record resultaat: Ondanks de extreem moeilijke conjunctuur hebben wij ook in 2009 een enorme groei bereikt. Onze partner Ryanair heeft zijn vliegprogramma in Weeze opnieuw behoorlijk uitgebreid. En ook ons vakantieprogramma heeft met de stationering van Hamburg international en het engagement van de grote Nederlandse en Duitse reisorganisaties aan kwaliteit gewonnen. 2,4 miljoen passagiers, een groei van 58 procent, is een geweldig resultaat en een uitstekende prestatie van het complete luchthaventeam, hiervoor mijn bijzondere dank. Ook de cijfermatige resultaten konden in verhouding met de groei van het aantal passagiers duidelijk verbeterd worden. Wij plukken nu de vruchten van onze duidelijke ondernemers- visie van de afgelopen jaren.

Ook de kansen voor 2010 ziet Van Bebber positief: Ondanks de enorme groei met extreem hoge groeipercentages, welke al in 2007 begonnen is, zullen wij ook in 2010 verder en behoorlijk boven het gemiddelde groeien. Vanuit het huidige perspectief houden wij een plus van 15 procent met een resultaat van 2,7 miljoen passagiers in 2010 voor realistisch.