Unicef


UNICEF maakt werk van kinderrechten met nieuw lesmateriaal

Voorburg - 4 januari 2010 - Het nieuwe jaar is weer begonnen en de scholen ook. Basisscholen kunnen vanaf nu nieuw lesmateriaal gaan gebruiken van UNICEF. De kinderrechtenorganisatie heeft digitaal lesmateriaal ontwikkeld over kinderrechten, speciaal voor het basisonderwijs. Dit materiaal is gratis te downloaden via unicef.nl/opschool.

UNICEF vindt het belangrijk dat kinderen weten wat hun rechten zijn. Want als kinderen hun rechten kennen, kunnen ze beter voor zichzelf opkomen en zijn ze weerbaarder. Ze kunnen dan beter meepraten over zaken die belangrijk zijn voor hun huidige leven en hun toekomst.

Daarom heeft UNICEF lesmateriaal over kinderrechten gemaakt voor het basisonderwijs. Zo kunnen leerkrachten het onderwerp in de klas halen en leren zoveel mogelijk kinderen over kinderrechten van hun en van hun leeftijdsgenootjes elders in de wereld. Met het materiaal leren kinderen verschillen tussen mensen herkennen, én ze leren dat al die verschillende individuen op de wereld gelijke rechten hebben.

Naast lesmateriaal over kinderrechten had UNICEF al lespakketten ontwikkeld over de thema's schoon water en kinderen in confllictgebieden. Al het lesmateriaal bestaat uit onder meer video's, verhalen van kinderen, discussie-onderwerpen en kleurplaten. Het materiaal is gedifferentieerd per groep en kan direct gebruikt worden in de klas, zowel individueel als klassikaal.

In het VN-kinderrechtenverdrag staat vermeld dat kinderen het recht hebben om over hun rechten geïnformeerd te worden. Het VN-kinderrechtencomité, dat alle landen controleert op het naleven van het kinderrechtenverdrag, heeft er in 2009 bij de Nederlandse overheid nog op aangedrongen om meer werk te maken van het onderwijs in kinderrechten. De Nederlandse overheid vindt het echter een zaak van de scholen zélf om lesmateriaal over kinderrechten op te nemen in het curriculum.



Unicef