Gemeente Almelo

Strooibeleid in de gemeente Almelo

4 januari 2010 - De Gemeente Almelo heeft een gladheidbestrijdingsplan opgesteld. Dit voorziet erin dat op diverse ontsluitingswegen gestrooid wordt, zoals de rondwegen rondom Almelo, de toegangswegen van Almelo, de ringwegen, busroutes en diverse doorlopende fietspaden.

Op dit moment zijn de straten en fietspaden gestrooid die in het vastgestelde strooiplan staan. Er wordt nog gewerkt om deze wegen goed schoon te maken.

Nadeel is dat zout een beperkte werking heeft bij matige of strenge vorst. Vanaf axht graden vorst is de werking van zout al beperkt. Wordt het in de nacht glad door neerslag (sneeuw) en gaat het na de sneeuwbui snel en hard vriezen, dan werkt zout minder en moet uiteindelijk gestopt worden met het zoutstrooien. Zout heeft ook een beperkte werkingsduur, dus al zout strooien op de sneeuw omdat het een paar uur later niet meer zo hard vriest heeft helaas geen zin.

De woonstraten worden niet gestrooid. Het zou heel veel uren inzet kosten om deze straten ook elke keer te strooien. Het zout heeft in de woonstraten ook veel minder werking, omdat zout ingereden moet worden voor een goede werking. In woonstraten wordt te weinig gereden om een goede werking van het zout te hebben. De straten in de woonwijken die nu nog niet gestrooid zijn staan niet in het vastgestelde strooiplan en worden daarom niet gestrooid.

Door de wijkploegen van stadsbeheer wordt ook handmatig gestrooid om voetpaden bij bushaltes en winkelcentra's zo goed mogelijk begaanbaar te houden.