Gemeente Breda

Een impuls voor de Haagse Beemden met Lopend Vuur

Bewoners van de Haagse Beemden kunnen hun wijk vanaf woensdag 6 januari op een bijzondere en originele manier (her)ontdekken.

de noemer âLopend Vuurâ vertrekken er in januari en februari 2010 wekelijks tegelijkertijd verschillende groepjes Haagse Beemders uit verschillende wijkdelen op een avondwandeling die start om 18.00 uur. Onderweg komen ze op drie adressen van interessante buurtgenoten. Zo ontdekken ze verrassende hobbyâs, beroepen, woningen en bijzonderheden van mensen die gewoon om de hoek wonen.

Â

Wethouder Marja Heerkens van Maatschappelijke Ontwikkeling: âHet Lopend Vuur heeft als doel om de bewoners met elkaar in contact te brengen, ze bewust te maken van de potentie van de wijk zodat ze trots(er) worden en meer betrokken raken. Dit komt de leefbaarheid ten goedeâ. Ook minister Eberhard van der Laan van Wonen-Wijken-Integratie vond het een verfrissende aanpak toen hij op 26 november 2009 een voorproefje kreeg van een het Lopend Vuur tijdens zijn bezoek aan de Haagse Beemden.

Â

Voorzitter van de Wijkraad Ad Brekoo is blij met het project: âDe Haagse Beemden is een grote wijk met heel veel verschillende bewoners. Op deze manier kunnen zij op een positieve manier elkaar leren kennen en ontdekken dat er heel veel bijzondere mensen in deze wijk wonenâ.

Â

De Haagse Beemden is geen âVogelaarwijkâ, maar verdient wel extra aandacht, vinden de wijkraad Bekom, de Gemeente Breda en de gezamenlijke woningcorporaties. Dit grootste stadsdeel van Breda bestaat uit zeven stukken die weinig samenhang met elkaar hebben. Hierdoor is er weinig contact onderling en dat is niet goed voor de veiligheid en betrokkenheid in de buurt. In bepaalde delen spelen grotere problemen dan in andere.

De Gemeente Breda heeft een bedrag van ⬠2 miljoen van het Rijk gekregen voor een impuls aan de Haagse Beemden. Dit geld wordt de komende twee jaar ingezet voor verschillende doeleinden.

Â

Het eerste Lopend Vuur start woensdag 6 januari om 18.00 op verschillende locaties. Alle groepen ontmoeten elkaar uiteindelijk bij Kinderboerderij De Sik voor een kampvuur, een glas glühwein of chocola en een spannende legende over de wijk. Hier praten ze bij over hun belevenissen en hun nieuwe âvriendenâ. Het kampvuur met verhaal en napraten duurt tot 22.00 uur.

Â

Pien Rosmalen van B_in motion organiseert het Lopend Vuur namens de Gemeente Breda en zij vraagt de deelnemers om iets van thuis mee te nemen en dat in de speciaal hiervoor bij de Sik geplaatste buurtkeet op het eindpunt neer te zetten. Deze keet ontwikkelt zich zodoende als een soort curiositeitenkabinet, een buurthuiskamertje dat symbool staat voor een centrale ontmoetingsplek waarover de Haagse Beemders zullen praten. Wat is het hart en de ziel van de Haagse Beemden? Op deze manier ontstaat er een netwerk van Haagse Beemders die hart hebben voor de wijk.

Â

Het aanzwellende netwerk is te volgen via www.inwonersonline.nl en www.haagsebeemden.nl en het is de bedoeling dat het blijft groeien. De belevenissen tijdens de wandelingen zijn te volgen via huis aan huis nieuwsbrieven. De overige data van het Lopend Vuur zijn donderdag 14, 21 en 28 januari, 4, 11 en 25 februari.

Alle bewoners van de Haagse Beemden zijn uitgenodigd en velen hebben zich al opgegeven om mee te lopen/fietsen of om een groep te ontvangen. Aanmelden kan nog steeds via info@b-inmotion.nl of 076-8880097.

Â

Breda, 4 januari 2010