Gemeente Enschede

Boer Hennik en boerin Dika in het Lammerinkswönner

`Wönner Origineel'

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is van origine een Twents lös hoes uit 1775; een boerderij waar vroeger de mensen en de dieren in dezelfde ruimte leefden. Om bezoekers te tonen hoe het boerenleven er toen uitzag, heeft NatuurEducatie van de gemeente Enschede het lös hoes van zondag 10 januari t/m zondag 14 maart weer origineel ingericht met het vee in de stallen. Op alle zondagen in deze periode zijn boer Hennik en/of boerin Dika aanwezig, gekleed in de kleding die men toen droeg. Zij koken dan een Twents gerecht op de houtkachel!

kinderen_aan_de_eierboter1.jpg Het Lammerinkswönner: een stukje geschiedenis
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is in januari en februari ingericht zoals een authentiek lös hoes er vroeger moet hebben uitgezien. In de stallen die zich binnen de leefruimte bevinden, staan schapen, geiten en een koetje en de kippen scharrelen er vrij rond. Het Lammerinkswönner stond tot 1976 in Usselo en werd in 1978 weer opgebouwd in het Ledeboerpark. De term `lös hoes' betekent dat er geen tussenmuur was tussen de leefruimte van de mensen en de stallen van het vee; zij leefden gezamenlijk in dezelfde ruimte. Een andere verklaring voor de term `lös hoes' is dat deze naam te maken heeft met de makkelijke verplaatsbaarheid van dit type boerderij. Door de constructie met pen- en gatverbindingen was een Lös Hoes namelijk gemakkelijk af te breken en elders opnieuw weer op te bouwen.

Hennik en Dika
Op doordeweekse dagen in januari en februari komen kinderen uit groep 6 en 7 van de Enschedese basisscholen graag op bezoek bij boer en boerin Hennik en Dika.
Een groep enthousiaste vrijwilligers bezorgt in de rol van Hennik en Dika de leerlingen van de Enschedese basisscholen een onvergetelijke ochtend.
De kinderen gaan terug in de tijd en maken zelf mee hoe boerenkinderen vroeger op een Twentse boerderij leefden. Voor de meeste kinderen is dit een totaal andere wereld dan hun eigen leefwereld. Spelenderwijs (houtzagen, weven en Twentse eierboter bakken op de houtkachel), ervaren zij dat de mensen vroeger alles wat ze nodig hadden om van te leven uit hun directe leefomgeving haalden. Dat ging heel anders dan nu: wij gebruiken aardolie als grondstof voor veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen en we halen onze appels uit Nieuw-Zeeland in plaats van uit de boomgaard bij het huis.

Kom op bezoek bij Hennik en Dika
Bezoekerscentrum en lös hoes Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter is het boerderijtje gelegen aan de rechterkant van de weg. Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 8.00-16.00 uur. Op zaterdag is het gesloten.
Op zondag is het bezoekerscentrum in januari en februari geopend van 11.00-16.00 uur. Dan is boer Hennik of boerin Dika aanwezig en kunnen bezoekers een vorkje meeprikken van een authentiek Twents gerecht! De toegang is gratis.

Geplaatst: 04 januari 2010.

4 januari 2010