Buma/Stemra

Vergoeding muziekgebruik via embedded files tot 2011 van de baan 4-1-2010
Auteursrechtelijke vergoeding voor het gebruik van muziek op internet door middel van 'embedded' files is tot 2011 van de baan. Na overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland heeft Buma/Stemra besloten geen vergoeding te vragen in 2010 voor het gebruik van embedded muziekfiles in zakelijke websites.
Hoofddorp / Den Haag, 22 december 2009

Al eerder heeft Buma/Stemra aangekondigd de vergoeding voor embedded content door de particuliere website-eigenaren uit te stellen. Voor muziek die niet via embedded technologie in websites wordt geplaatst, zal Buma de houders van de betrokken sites een vergoeding blijven vragen, zoals dit al vele jaren gebeurt.

Deze beslissing werd door Buma/Stemra genomen omdat het op korte termijn niet goed mogelijk is een juridisch sluitende regeling op te stellen voor het gebruik van muziek via de "embedded technologie" en er toch duidelijkheid moest komen voor de zakelijke markt over de tarieven in 2010. Het is echter de positie van Buma dat bij het "embedden" van muziekfiles verscheidene auteursrechtelijk relevante handelingen plaatsvinden die ieder op zich onderworpen zijn aan voorafgaande toestemming van de creatieve eigenaars zoals schrijvers, componisten en uitgevers. "Om ook de belangen van creatief Nederland veilig te stellen gaan MKB-Nederland, VNO-NCW en Buma/Stemra in overleg om te kijken of het mogelijk is te komen tot een regeling en vergoedingen voor muziek in embedded files met als intentie dit dan in 2011 in te voeren."

Cees Vervoord (Buma/Stemra): "Duidelijkheid voor ondernemers moest er snel komen, maar we moeten er ook voor waken dat het harde werk van liedjesschrijvers en componisten via de `embedded' techonologie straks vogelvrij is. Een redelijke vergoeding voor het gebruik van hun werk ook via de `embedded' technologie is niet meer dan vanzelfsprekend. Het verheugt ons dat we dit samen met MKB Nederland, VNO-NCW en andere relevante marktpartijen goed kunnen gaan regelen voor 2011. Het is juridisch geen eenvoudig verhaal, maar dat zijn de digitale ontwikkelingen ook niet. We mogen daar niet van weglopen omdat het juridisch complex is en er weinig jurisprudentie is".

Cees Oudshoorn (VNO-NCW/MKB-Nederland): "We zullen het jaar 2010 goed moeten benutten om te komen tot een oplossing waar zowel auteurs als gebruikers tevreden mee zijn. Daarbij staat voorop dat betalen voor diensten en producten vanzelfsprekend is. Daarbij staan eenvoud en waar mogelijk "terug naar de bron" voorop en niet een verdere opeenstapeling van steeds weer "nieuwe openbaarmakingen". Met een nieuw jaar voor de boeg gaan we met vertrouwen het overleg in."