Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderzoek naar politieke besluitvorming in de drama-democratie kan van start

Voorstel Bestuurskunde in open competitie NWO gehonoreerd

De vakgroep Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam is succesvol geweest in de Maatschappij- en Gedragswetenschappenronde van de open competitie van de NWO. Het voorstel Complex decision-making in the drama democracy ingediend door prof dr. E.H. Klijn, en mede geschreven door dr. S. van der Walle, werd als subsidiabel beoordeeld. In totaal werden 24 van de 235 ingediende voorstellen in deze ronde gehonoreerd.

Het onderzoeksvoorstel richt zich op de invloed van plotselinge media aandacht en bijbehorende politieke interventies op complexe besluitvormingsprocessen. Het onderzoekt of deze media aandacht en politieke interventies een positieve invloed hebben op verloop en uitkomsten van processen, of dat ze juist een risico vormen. De onderzoekers kijken ook hoe procesmanagers omgaan met media en politieke interventies.

Het onderzoek is een vervolg op de oratie 'It's the management, stupid! Over het belang van management bij complexe beleidsvraagstukken' die prof.dr. Klijn vorig jaar hield. In deze oratie stond het onderwerp van de drama-democratie en haar relatie tot complexe besluitvormingsprocessen al centraal. De oratie kunt u hier downloaden.