Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Kom werken op de operatiekamer van het LUMC

Publicatiedatum: 4 januari 2010 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Onderwijs en opleidingen, Werken bij

In maart 2010 start de opleiding!

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start in maart 2010 met een extra instroommogelijkheid voor de OK-opleidingen. Het gaat om de driejarige opleidingen waar dokters-, apothekersassistenten of verpleegkundigen zich kunnen bijscholen tot operatieassistent of anesthesiemedewerker. Misschien iets voor jou?

De eerste lichting van deze opleiding begint in maart 2010, een tweede groep zal in september 2010 van start gaan. Na een beroepsvoorbereidende periode van zestien weken ga je werken op het OK-centrum.

Als operatieassistent in opleiding leer je wat we in vaktermen instrumenteren of omlopen noemen. Wanneer je instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment alle instrumenten, materialen en middelen die nodig zijn bij de operatie. In een operatiekamer is steriliteit natuurlijk van levensbelang. Daarom bewaak je bij het omlopen de steriliteit tijdens het verblijf van de patiënt op de operatiekamer. Verder geef je extra materialen aan de chirurg en bedien je de benodigde apparatuur. Kortom, operatieassistenten zijn de rechterhand van de chirurg.

Bij de opleiding tot anesthesiemedewerker leer je onder verantwoordelijkheid van de anesthesioloog narcose en pijnbestrijding tijdens een operatie te organiseren. Een ander onderdeel is dat je leert te intuberen en infusen aan te brengen. Tijdens de operatie onderhoud jij de contacten met de patiënt en maak je deel uit van het reanimatieteam. Of je nu bezig bent in de operatiekamer, het Centrum Eerste Hulp of één van de behandelkamers: samen met de anesthesioloog zorg jij voor de patiënt.

Ben je geïnteresseerd in één van deze opleidingen? Kijk dan op www.lumc.nl/opleidingen voor inschrijving of verdere informatie.