Raad van State


maandag 4 januari 2010
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Buitengebied Windturbinepark' van de gemeente Oldebroek. Het plan maakt de bouw van vier windturbines langs de A50 in Oldebroek mogelijk. De zitting gaat ook over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor het windturbinepark. De vergunning is verleend voor zeven windturbines omdat het de bedoeling is dat de aangrenzende gemeente Hattem nog een bestemmingsplan vaststelt voor de drie resterende turbines. De vereniging Landschap en Milieu en een aantal inwoners uit de omgeving verzetten zich tegen het bestemmingsplan en komen daarom tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van het vlakke, open landschap. Verder zijn ze bang voor geluidhinder en schaduwhinder van de turbines. Een aantal van de omwonenden is het ook niet eens met de natuurbeschermingswetvergunning die de minister van LNV heeft verleend. De turbines zouden schade toebrengen aan het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden IJssel'. Verder zouden de vogels in het natuurgebied worden verstoord door de draaiende windturbines. (zaaknummers 200806507/1 en 200808402/1)

12.15 uur

Zitting over de intrekking door de burgemeester van Enschede van de vergunning voor een coffeeshop aan de Oostveenweg die hij eerder op grond van de Drank- en Horecawet had verleend. De zitting gaat ook over de weigering door de burgemeester om een nieuwe vergunning op grond van deze wet te verlenen. De burgemeester heeft de vergunning ingetrokken en de nieuwe vergunning geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het Bureau Bibob heeft namelijk een negatief advies uitgebracht, omdat in de coffeeshop meer dan een jaar lang te veel softdrugs zijn verkocht. Ook is de exploitant veroordeeld voor wapenbezit. De rechtbank in Almelo heeft in juni 2009 een eerder beroep van de exploitant gegrond verklaard, omdat de burgemeester de weigering en de intrekking beter had moeten motiveren. De rechtbank heeft echter besloten 'de rechtsgevolgen van het besluit van de burgemeester in stand te laten', omdat hij al uitvoerig op eerdere bezwaren was ingegaan. De exploitant komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is de rechtbank uitgegaan van verkeerde feiten en omstandigheden en heeft hij zich niet kunnen verweren tegen het Bibob-advies. (zaaknummer 200905102/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.