Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
141 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 31 december 2009)


Toelichting
Bij de bespreking van de integrale ondersteuning vrijwilligers in oktober 2009 geeft het college aan dat "Afgesproken is dat er in 2010 wordt toegegroeid naar een nieuwe situatie, waarbij wel momenten zijn om met elkaar te kijken hoe het verder vormgegeven wordt. Zodra het plan concretere vormen heeft, zal de commissie geïnformeerd worden."
Het college geeft in haar notitie van 28 oktober o.a. aan dat 'er ruimte moet blijven voor een ondersteuning op maat voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die nog niet die ervaring, kennis en vaardigheden in huis hebben die vandaag de dag nodig zijn om vrijwilligersactiviteiten te kunnen organiseren en te begeleiden.' En stelt voor 'de huidige structuur van (stedelijke en wijkgerichte) ondersteuning van vrijwilligersorganisaties in stand te houden en als uitgangspunt voor verdere ontwikkeling te nemen; de vrijwilligerscentrale te vragen om vanaf 2010 de ondersteuning van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te organiseren voor de hele stad Utrecht, zonder onderscheid naar etniciteit of sector, en met de mogelijkheid voor ondersteuning op maat.'

Op 3 december neemt het college een besluit ter versterking van de signalering; de aanpak van eenzaamheid en het vergroten van de vrijwilligersinzet. En om subsidie te verlenen voor het opbouwen en ondersteunen van een signaleringsnetwerk formele en informele zorg. De middelen zijn door het rijk beschikbaar gesteld ter compensaties van de AWBZ pakketmaatregelen. De staatssecretaris heeft zeer helder aangegeven dat dit budget besteed moet worden aan het stimuleren van participatie van ouderen en gehandicapten, het bestrijden van eenzaamheid en het opzetten van dagbesteding. De activiteiten moeten dan ook aansluiten op de vraag en behoefte van deze kwetsbare doelgroep.

Tot verbazing van GroenLinks ontvingen wij op 11 december een persbericht van Doenja met als strekking dat deelnemers aan cursussen vanaf januari 2010 vrijwilliger moeten worden (bijgevoegd).

1. Kan het college uitleggen welke structuur van wijkgerichte ondersteuning van vrijwilligers in 2010 in stand blijft? M.a.w. waar kan een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie terecht voor ondersteuning?

2. Kan het college aangeven welke afspraken met de wijkwelzijnsorganisaties zijn gemaakt, waaronder Doenja, ten aanzien van het organiseren en ondersteunen van vrijwilligers in 2010?

3a. Kan het college aangeven welke afspraken met de vrijwilligerscentrale zijn gemaakt ten aanzien
van het organiseren van de ondersteuning van vrijwilligers in 2010?
3b. Welke kaders heeft het college de vrijwilligerscentrale meegegeven voor het organiseren van de
'verdere ontwikkeling' voor de ondersteuning van vrijwilligers in 2010?

4. Kan het college aangeven wanneer de momenten zijn waarbij de gemeenteraad wordt betrokken bij een verdere vormgegeven? Kortom wanneer is het plan ten aanzien van de integrale ondersteuning vrijwilligers concreter?

5. Deelt het college de visie van GroenLinks dat niet alle vrijwilligers allemaal dezelfde ondersteuning behoeven?
Zo ja, welke verschillen en behoeften ziet het college onder vrijwilligers?
Zo nee, waarom meent het college voor de 'kwetsbare doelgroep' (ouderen en gehandicapte) de
vrijwilligersinzet te moeten vergroten?


---- --

PERSBERICHT

Cursussen bij DOENJA
In de verschillende buurthuizen en activiteitencentra van DOENJA in Utrecht Zuidwest en Leidsche Rijn is altijd wel iets te doen. Veel enthousiaste bewoners en docenten organiseren er allerlei activiteiten. Maar buurtbewoners kunnen er ook terecht als zij zelf een idee hebben voor een activiteit of cursus en dit idee ook willen uitvoeren.

Vanaf januari 2010 organiseert DOENJA zelf geen cursusaanbod meer. Sinds de zomer van 2009 heeft DOENJA met docenten en cursisten gekeken naar de mogelijkheden die er voor hen zijn om de cursus in 2010 voort te zetten. Dat zij hier open voor staan blijkt wel uit het feit dat ruim 80% van het aanbod doorgang vindt. DOENJA organiseert zelf geen aanbod meer maar ondersteunt en faciliteert bewoners en docenten door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een ruimte in een buurthuis, het ondersteunen bij het zoeken naar middelen om de activiteit uit te kunnen voeren of bij de communicatie en PR. DOENJA kan ook ondersteuning bieden bij de werving van vrijwilligers. Kortom, DOENJA vindt het belangrijk dat er van alles blijft gebeuren in de buurthuizen en activiteitencentra in de wijk en helpt mensen daarbij graag op weg.

Locaties

Rivieren-/Dichterswijk: 't Strandpaviljoen, Noordzeestraat 20, (030) 285 74 00
Kanaleneiland Noord: Hart van Noord, Trumanlaan 60C, (030) 284 60 60

Kanaleneiland Zuid: Buurthuis Kanaleneiland Zuid, Marco Pololaan 115-117, (030) 288 12 41

Langerak: cluster Voorn, Akkrumerraklaan 131, (06) 10 12 17 93

Het Zand: Brede School Het Zand, Pauwoogvlinder 20, (06) 10 12 17 93
Terwijde: Forum Waterwin, Musicallaan 104, (06) 10 12 17 93

Meer informatie via www.doenjadienstverlening.nl.


---- --