Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
140 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 30 december 2009)

De basisschool De Boomgaard in Langerak moet noodgedwongen hun derde locatie openen. Na 6 jaar onderwijs in portocabins op de Akkrumerraklaan, les in speellokalen en bibliotheekruimten èn na een tweede locatie aan de Langerakbaan krijgt men nu een derde locatie toegewezen met noodgebouwen op een terrein aan de Kruidenlaan in Parkwijk. De noodgebouwen liggen aan de rand van de wijk, met de fiets tussen de 10 tot 15 minuten afstand, tegen het grootste modderdepot van Leidsche Rijn aan waar de komende jaren tevens de meeste bouwactiviteiten plaats zullen vinden van Leidsche Rijn.

D66 vindt het onwenselijk dat de school een derde locatie krijgt toegewezen met noodgebouwen. Voor de ouders wordt het het halen en brengen van kinderen op twee of drie locaties die ver uit elkaar liggen erg lastig. Dit geldt ook voor de middagpauze, ouders worden gedwongen hun kinderen over te laten blijven of de school wordt gedwongen tot invoering van een continu rooster. Daarnaast is het voor kinderen leuk als zij hun broer of zus tegenkomen op het schoolplein. Dit geeft ze vertrouwen en plezier. Door de spreiding over drie locaties verdwijnt dit gevoel helemaal.

Daarom heeft D66 de volgende vragen:

1. Hoe kan het dat deze situatie zich voordoet in relatie tot de leerlingenprognoses? Waren deze leerlingenaantallen niet voorspeld?

2. Hoe lang zal De Boomgaard gebruik moeten maken van de noodgebouwen in Parkwijk op basis van de huidige leerlingenprognoses?

3. Zijn er andere alternatieven onderzocht voor de huisvesting van de Boomgaard? Zo ja wat waren deze en waarom is er gekozen voor de noodgebouwen op een terrein aan de Kruidenlaan in Parkwijk?

4. Is er met andere schoolbesturen gesproken over verdeling van klaslokalen en zo ja, zijn er andere scholen in Leidsche Rijn die lokalen over hebben?

5. Hoeveel scholen zijn er nu in Leidsche Rijn die op twee of meer locaties gehuisvest zijn? Hoe wilt u deze situatie op korte termijn verbeteren?

6. Ook al zijn noodlokalen en portocabins geen oplossingen waar D66 erg blij van wordt, waarom is het niet mogelijk om de portocabins bij Cluster Voorn te vervangen en een aantal extra erbij te plaatsen?

7. De Boomgaard groeit erg hard. Komende schooljaar heeft de school 9 groepen 1 & 2. Kunt in inzicht geven over de leerlingenaantallen op andere basisscholen in Leidsche Rijn?

8. Er zijn huizen in Leidsche Rijn die niet verkocht worden en leeg staan. Wordt er gekeken of deze geschikt zijn voor schoolwoningen (en tijdelijke kinderopvang-woningen), zoals eerder in Vleuterweide is gebeurd?


---- --