Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek: bijna de helft van de Nederlanders heeft geen tijd of geen zin om te sporten

Fitness First geeft tips om 2010 sportief te beginnen èn te eindigen

Den Haag, 4 januari 2010 ­ 2010 is van start gegaan en voor veel Nederlanders begint het nieuwe jaar traditiegetrouw met heel wat goede voornemens. Uit onderzoek van Synovate blijkt dat maar liefst zestig procent van de Nederlanders in 2010 meer wil gaan bewegen. Maar het is niet altijd makkelijk om die voornemens ook in concrete daden om te zetten. De internationale groep van Health Clubs Fitness First vroeg aan 533 Nederlanders wat hun belangrijkste reden is om niet te gaan sporten. En in het kader van de International Fitness Week die van 1 tot en met 7 februari 2010 plaatsvindt, geeft Fitness First een aantal concrete tips om 2010 niet alleen sportief te beginnen, maar ook te eindigen.

Ethnic Kickboxing lady black top_lores
Gevraagd naar de belangrijkste reden om niet te gaan sporten, antwoordt bijna één op de vier Nederlanders (22 procent) dat ze er simpelweg geen tijd voor hebben. Nog eens één op de vijf Nederlanders (21 procent) geeft aan geen zin te hebben om de sportschoenen aan te trekken. Vermoeidheid volgt met afstand op de derde plaats (elf procent) als excuus. Bijna vier procent van de ondervraagde Nederlanders legt daarbij een verband met het werk. Opvallend is dat een deel van de Nederlanders ook nogal klimaatgevoelig is. Voor bijna zeven procent van de ondervraagde Nederlanders is het weer (te koud of te warm) een reden om niet te gaan sporten.

De top 5-redenen voor de Nederlander om niet te gaan sporten.
1. Geen tijd (22 procent)

2. Geen zin (21 procent)

3. Te moe, door werk of in het algemeen (elf procent)
4. Te koud, te warm, geeft het weer de schuld (zeven procent)
5. Ik voel me niet in staat om te sporten door ziekte of blessure (zes procent

Richard van Riel van Fitness First: "Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat het voor veel Nederlanders niet meevalt om beweging en sport in te passen in het dagelijks leven. Het gevolg is dat veel mensen nu vol goede moed beginnen te sporten, maar na verloop van tijd weer vervallen in hun oude leefpatroon. Wie meer wil bewegen, moet zijn of haar leefpatroon fundamenteel aanpassen en bewust tijd maken voor sport en beweging."

Van Riel: "Geen zin om te gaan sporten, betekent in feite een gebrek aan motivatie. Als je wilt volhouden, bedenk dan een aantal redenen die het voor jou leuk maken om te bewegen. Kies bijvoorbeeld een sport die bij jou past. Of ga samen met vrienden iets doen, zodat je elkaar gemotiveerd houdt."

De vijf tips van Richard van Riel van Fitness First om je goede voornemens het gehele jaar vol te houden.
1. Begin vandaag!
Uitstel is meestal afstel en hoe sneller je begint met sporten, des te eerder je voelt dat je fitter wordt en meer energie krijgt. Dat werkt dan motiverend om het vol te houden.
2. Prik vaste momenten in de week en betrek je omgeving erbij. Het is belangrijk dat je je ­ zeker in het begin ­ kunt vasthouden aan een vast schema. Laat je vrienden weten op welke momenten je gaat sporten en dus niet met hen kunt afspreken. Tenzij je natuurlijk samen gaat en zo elkaar wilt stimuleren. Wil er niemand met je meedoen? Leg dan contact met andere sporters die je tegenkomt. Of kies voor een teamsport of groepsles in een fitnessclub.
3. Pas je leefpatroon aan en begin rustig. Probeer bewust te leven. Sporten is een middel en geen doel. Het doel is een gezondere leefstijl, dus denk ook aan gezonde voeding en bouw ongezonde gewoontes af. Veel mensen beginnen ook te fanatiek met sporten. Als je rustig aan begint, voorkom je blessures en uitputting, en blijf je toch vooruitgang boeken over een langere periode. Ook in het dagelijks leven kun je trouwens meer bewegen. Pak eens de fiets in plaats van de auto, neem de trap in plaats van de lift of ga eens wandelen in een park.
4. Sport in de buurt van je werk.
Als je te laat thuis bent van je werk om nog te gaan sporten, ga dan sporten in de buurt van je werk. Zo vermijd je de files en bespaar je kostbare tijd. Als je bovendien je collega's kunt activeren om mee te doen, is je werkgever misschien wel bereid een fitnessabonnement voor het bedrijf af te sluiten.
5. Vraag advies en download je gratis fitnessdagpas. Om erachter te komen hoe het gesteld is met je huidige conditie, welke sport bij jou past en waar je zoal op moet letten, kun je het beste gewoon eens binnenstappen bij een professionele fitnessclub. Tijdens de International Fitness Week van 1 tot en met 7 februari 2010 ben je welkom voor een vrijblijvend advies in alle clubs van Fitness First. Op www.fitnessfirst.nl kun je een dagpas voor jou en voor een vriend(in) downloaden voor een dagje gratis fitness bij Fitness First.

Fitness First voerde het onderzoek uit onder het winkelend publiek in Utrecht op 22 en 23 december 2009. In totaal werden 533 Nederlanders ondervraagd, van wie 290 mannen en 243 vrouwen. De leeftijd van de respondenten varieerde tussen de 15 en de 76 jaar.

Over Fitness First
Fitness First telt 24 fitnessclubs en meer dan 52.000 leden in Nederland. Een Fitness First-club is de aangewezen plaats wanneer je een gezondere levensstijl wilt aannemen. Je vindt in elke club meer dan tachtig van de beste toestellen voor conditie- en krachttraining. De keuze aan groepslessen is reuze! Van het klassieke aerobics tot en met het hippe indoor cycling, hetwordt allemaal gegeven op tijdstippen die jou passen! Na je workout kun je er lekker relaxen in de sauna, het stoombad, de whirlpool of de relaxatieruimte* met aromatherapie en massagedouches. De kleedkamers zijn ronduit luxueus en uitgerust met individuele douches met gratis shampoo. Achteraf kun je dan lekker uitblazen bij een koffie of frisdrank in de bar en voor je weer huiswaarts keert, kun je ook nog een gratis video of dvd meenemen om thuis te ontspannen. De meeste clubs beschikken over een privéparking en bieden ook kidslessen aan of een kinderclub, zodat de ouders onbezorgd kunnen sporten. Kortom, aan alles is gedacht om je het fitnessen zo aangenaam mogelijk te maken! Een Fitness First-club is bovendien het gehele jaar door 7/7 open (m.u.v. 25 december en 1 januari).

*Het aanbod kan verschillen van club tot club. Lidmaatschap vanaf 16 jaar.

Voor meer informatie: www.fitnessfirst.nl en www.internationalfitnessweek.com.