GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Geef RET-reizigers gratis nieuwe ov-chipkaart'

Rotterdam, 4 januari 2010

De Rotterdamse GroenLinks-fractie wil dat RET-reizigers gratis een nieuwe ov-chipkaart krijgen. Tienduizenden reizigers moeten binnenkort 7,50 euro betalen voor een nieuwe kaart, omdat de oude verlopen is. GroenLinks-raadslid Arno Bonte heeft de Stadsregio gevraagd in actie te komen tegen de 'onrechtvaardige geldklopperij'.

Tientallen geschrokken reizigers klaagden afgelopen week op de GroenLinks-site ov-chipklacht.nl over het verlopen van de geldigheidsduur van hun kaart. "Sommige reizigers stonden opeens voor een dicht poortje en ontdekten dat hun ov-chipkaart het niet meer deed", vertelt Bonte. "Anderen ontdekten dat de kaart bijna verlopen is, terwijl ze hem nog amper een jaar in huis hebben."

Ov-chipkaarten hebben een geldigheidsduur van 5 jaar. Voor een vervangende kaart brengt de RET opnieuw 7,50 euro in rekening. "Oneerlijk", zegt Bonte, "veel kaarten hebben immers jarenlang op de plank gelegen bij één van de verkooppunten, en zijn veel korter geldig op het moment dat ze verkocht worden." Maar ook reizigers die wel al 5 jaar in het bezit zijn van een kaart, wil hij niet met extra kosten opzadelen. "Dat waren de allereerste gebruikers van de ov-chipkaart, die ook al alle kinderziekes te verduren hebben gekregen. Die mensen zou de RET juist moeten belonen, in plaats van ze nog meer geld uit de zak te kloppen."

Bonte heeft bij de Stadsregio aan de bel getrokken over de in zijn ogen onrechtvaardige situatie. Hij wil dat reizigers een verlopen chipkaart kostenloos in kunnen ruilen voor een nieuwe. "Dit speelt nu in Rotterdam, maar straks krijgt heel Nederland er mee te maken. Ik wil dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost." Het raadslid wil dat de Stadsregio daarbij 'vierkant achter de reizigers gaat staan'. "Ik vind het niet te verdedigen dat de RET reizigers laat betalen, zonder ze ook maar één kilometer te vervoeren."


---