Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 4 januari

Alkmaar, 04-01-2010 o 15.30 uur

Doorrijden na aanrijding met letsel; politie zoekt getuigen

Castricum, zondag 3 januari 2009.

In de middag heeft de politie een aangifte opgenomen van een 16-jarige fietser uit Castricum die afgelopen woensdag 30 december 2009 rond 19.15 uur is aangereden op de Soomerweg op de rotonde. Hij liep een gescheurd middenvoetsbeentje op en de veroorzakende automobilist is na de botsing weggereden. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de auto en eventuele getuigen.

De jongeman fietste die bewuste woensdagavond over de rotonde. Er lag sneeuw op het wegdek. Voor hem van links kwam een donkerkleurige personenauto die in de richting van het winkelcentrum Geesterduin wilde rijden. Kennelijk zag de automobilist de fietser over het hoofd want hij verleende geen voorrang. De fietser tikte met het voorwiel van zijn fiets tegen het rechterachterportier en probeerde met zijn linkerbeen op de grond te komen. Hierbij reed de auto over zijn linkervoet heen. De automobilist stapte nog wel uit en vroeg hoe het ging. Toen het slachtoffer zei dat hij amper kon lopen werd het stuur van zijn fiets door de man rechtgezet en werd hem sterkte gewenst waarna de automobilist in zijn auto stapte en wegreed zonder zijn identiteit en die van zijn voertuig kenbaar te maken. De fietser bleef verbouwereerd achter. Hij is later op de avond naar het ziekenhuis gegaan en toen bleek dat zijn voet in het gips gezet moest worden.

De politie roept de automobilist van de 30e december op om zich telefonisch te melden bij de politie in Castricum via 0900-8844. Dit geldt ook voor getuigen van de aanrijding.

Rijbewijzen twee drankrijders ingenomen

Schagen, zondag 3 januari 2010.

Rond 23.00 uur werd bij een routinecontrole op de Lepelaar een 35-jarige automobilist uit Anna Paulowna betrapt op rijden onder invloed van drank. De man blies precies drie maal de toegestane hoeveelheid: 660 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij moest meteen zijn rijbewijs inleveren en er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt

Schagen, maandag 4 januari 2010.

Vannacht rond 00.45 uur werd bij een routinecontrole op de Laan een 38-jarige automobilist uit Schagen betrapt op rijden onder invloed van drank. De man blies bijna drie maal de toegestane hoeveelheid: 655 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij moest meteen zijn rijbewijs inleveren en er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Lastige klant aangehouden

Egmond-binnen, zondag 3 januari 2010.

Rond het middaguur heeft de politie op aanwijzing van een opsporingsambtenaar van het PWN een 46-jarige man uit Egmond aan Zee aangehouden op de Middenweg. De man liet zijn hond uit in het duingebied en beschikte niet over een toegangskaart. Hij weigerde ook deze alsnog aan te schaffen. Hij gaf een valse naam op aan de opsporingsambtenaar die hem staande probeerde te houden. Toen de verdachte hier agressief op reageerde werd de politie ingeschakeld. Die nam de verdachte over en nadat zijn identiteit was vastgesteld werd de man rond 13.30 uur met een bon voor het opgeven van een valse naam en een bon voor het zich bevinden op verboden grond naar huis gestuurd.

Onderhandelaars met succes ingezet bij aanhouding (tevens homepagebericht)

Opmeer, maandag 4 oktober 2010.

Vannacht rond 01.00 uur heeft de politie een 36-jarige man uit Opmeer aangehouden in zijn ouderlijk huis aan de Korenbloem. De man woont sinds een paar jaar bij zijn ouders thuis en was in een verwarde en dronken bui agressief naar hen geworden. Hij had ze serieus bedreigd met een wapen, een kruisboog met metalen pijlen. De ouders waren in de avond hun woning uit gevlucht en hadden de politie op de hoogte gesteld. De man weigerde contact met agenten en de politie zette onderhandelaars in die wel in verbinding met hem kwamen. Hij had zich in de woning verschanst maar liet de onderhandelaars uiteindelijk het pand binnen. Die slaagden erin om zonder geweld de verdachte te bewegen zijn wapen weg te doen. Hij ging met de bemiddelaars mee. Een arrestatieteam stond klaar om in te grijpen wanneer de situatie uit de hand zou zijn gelopen doch hun inzet was verder niet nodig. De verdachte is in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld en zal na het politieonderzoek worden overgedragen aan de hulpverlening.

Verwarde man in lijnbus aangehouden

Abbekerk, maandag 4 januari 2010.

De politie heeft vanmorgen rond 08.00 uur op de Dorpsstraat in een lijnbus op het traject Wieringerwerf-Hoorn, een 22-jarige man uit Almere aangehouden. Hij had in de bus een hem onbekende passagier verbaal bedreigd en uitgescholden. Andere passagiers en de chauffeur waren hier getuige van. De verdachte bleek een verwarde persoon te zijn die waanbeelden had. Nadat hij door de politie was verhoord is hij overgedragen aan de hulpverlening.

Drie baldadige jongens aangehouden

Egmond aan den Hoef, zondag 3 januari 2010.

De politie heeft drie 12-jarige jongens uit Egmond aan den Hoef aangehouden. De eigenaar van een zomerhuisje aan het Nachtegalenpad had in de middag ontdekt dat zij verantwoordelijk waren voor een inbraak in zijn optrekje. Binnen waren enkele goederen vernield en beschadigd. De drie jongens verklaarden dat ze van het huisje een eigen hut wilde maken. Hun ouders zullen de schade met de eigenaar regelen en tegen het baldadige drietal is een proces-verbaal opgemaakt.

Extra sporen door sneeuw

Heerhugowaard, zondag 3 januari 2010.

In de avonduren ontdekten bewoners van een huis aan het Carel Fabritiuspark dat er tijdens hun afwezigheid was ingebroken. De inbrekers zijn binnen gekomen door via een plat dak een ruit op de eerste verdieping te vernielen. De bovenverdieping werd doorzocht. Een kluis met een gewicht van ongeveer 30 kilo werd meegenomen. Hier zaten wat persoonlijke papieren en sieraden in.

De politie stelde een buurtonderzoek in en heeft sporen veilig gesteld. In de verse sneeuw waren voetafdrukken en bandensporen duidelijk zichtbaar.

Auto tegen boom

Hoogkarspel, maandag 4 januari 2010.

Vanmorgen rond 07.20 uur verloor een 19-jarige automobilist uit Hem de macht over het stuur van zijn voertuig op de Houterweg. De man reed, met naast hem in de auto een 18-jarige passagiere uit Hem, in de richting van Hoogkarspel. De weg was besmeurd met een laag sneeuw en ijzel. Door het gladde wegdek kon hij zijn auto niet onder controle houden. Hij reed tegen frontaal een boom. Hierbij liepen de inzittenden van de auto pijn aan hun hoofd op. Ze werden voor controle per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Hoorn maar behoefden niet te worden opgenomen.

Auto te water

Warmenhuizen, maandag 4 januari 2010.

Rond 08.00 uur ging een 45-jarige automobilist uit Tuitjenhorn op de Kanaalweg met zijn auto te water. De weg was een soort ijsbaan geworden en de bestuurder kon zijn voertuig niet onder controle houden. De man raakte niet gewond maar zijn voertuig liep flinke schade op.

Niet iedereen past snelheid aan

Den Oever, zondag 3 januari 2010.

Over het algemeen valt het aantal ernstige aanrijdingen de laatste dagen mee, ondanks de slechte weersomstandigheden en het gladde wegdek. Kennelijk passen weggebruikers hun snelheid voldoende aan.

Agenten bezig met een statische controle op de snelweg A7 bij de sluizen van Den Oever, verbaasden zich in de middaguren echter nog over het aantal snelheidsovertreders. In de middag noteerden ze maar liefst 500 overtredingen daar waar maximaal 70 km/u gereden mag worden. De hoogst gemeten snelheid was 118 km/u. De overtreders zijn gefotografeerd en de kentekenhouders krijgen een acceptgirokaart thuis.

Het advies van de politie is om goed naar de verkeer- en weerinformatie te luisteren en te allen tijde de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. In de meeste gevallen is een te hoge snelheid de oorzaak van aanrijdingen bij een glad wegdek.

Zondagmiddag vonden er op de A7 bij Wieringerwerf en Wognum nog een drietal aanrijdingen plaats waarbij automobilisten de macht over het stuur verloren en de vangrail in reden. Gelukkig deden zich hierbij geen persoonlijke ongelukken voor.